Nyelves pite

nyelves pite
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 70 perc előkészítés, plusz 90 perc sütési idő

A tészta:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 egész tojás
  • 125 g olvasztott vaj/zsír
  • 2 dl víz

A töltelék:

  • egy marhanyelv (nem füstölt, de lehet füstölt is)
  • egy póréhagyma
  • 5 gerezd finomra aprított fokhagyma
  • só, bors, babérlevél, szegfűszeg
  • 2 dl konyak

A nyelvet a fűszerekkel puhára főzöm, megnyúzom, felkockázom. A pórét finomra szeletelem, zsíron aranybarnára pirítom, felöntöm 2 dl konyakkal és magas lángon hagyom elpárologni róla. A tésztát összedolgozom, fél centi vastagra nyújtom, kibélelek vele egy tortaformát. A nyelvet elkeverem a hagymával, sózom, borsozom, belepakolom a kibélelt formába a tetejére egy kör alakú tésztalapot pakolok és 150 fokon 1-1,5 óra alatt megsütöm.