Veszélybe került a tűzszüneti megállapodás Szíriában

Vágólapra másolva!
Nem hajlandók írásban garantálni a szíriai felkelők az április 10-től elrendelt tűzszünet betartását, ezért kérdéses, hogy életbe lép-e két nap múlva az ENSZ közvetítésével kidolgozott megállapodás. Az írásos garanciát a szír kormány szabta feltételül a tűzszünethez, a lázadók azonban nem hajlandók teljesíteni egy olyan kormány követeléseit, amelyet nem ismernek el.
Vágólapra másolva!

Veszélybe került az ENSZ-közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás a szíriai felkelők és a kormány között, miután a lázadók vasárnap elutasították, hogy írásban szavatolják, leteszik a fegyvert.

Rijád el-Aszaad ezredes, a lázadókat tömörítő Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka közölte, hogy támogatják a megállapodást, de visszautasítják a velük szemben támasztott új, egyoldalú követelést, ugyanis nem ismerik el a kormányt, és ezért nem hajlandók írásos garanciát adni neki.

Damaszkusz azt követően követelte a hadsereg visszavonásának újabb feltételeként a felkelők írásos nyilatkozatát, hogy Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja bejelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnök elfogadta a megállapodást, hogy a kormányerőket keddig visszavonják a városokból.

Dzsihád Makdeszi külügyminisztériumi szóvivő vasárnap "hibás értelmezésnek" nevezte azokat az állításokat, amelyek a szíriai kormány közleményeiből azt szűrték le, hogy keddig kivonják a hadsereg egységeit a városokból és a peremkerületekből.

"Kofi Annan nem adott át a szíriai kormánynak semmiféle írásos garanciát a fegyveres terrorcsoportoktól arra, hogy felhagynak az erőszakkal, és nem hozott írásbeli garanciát a katari, a szaúdi és a török kormánytól sem arra vonatkozóan, hogy abbahagyják a terrorcsoportok pénzelését" - olvasható a külügyi szóvivő vasárnapi, BBC által idézett közleményben.

Ez igazolta a nyugati vezetők és a szíriai ellenzék pesszimizmusát, hogy Aszad nem tartja majd tiszteletben a tűzszünetet, hiszen korábbi ígéreteit is megsértette, és fokozta a felkelők elleni támadásait.

Maat es-Sámi damaszkuszi aktivista szerint "amint a rezsim kivonja csapatait és páncélosait, a nép Damaszkuszba vonul, és megdönti a rendszert. "A rezsim összeomlik, ha az ellenőrző pontokat megszüntetik" - fűzte hozzá.

A kormányerők vasárnap is folytatták offenzívájukat az ország északnyugati és középső részein fekvő ellenzéki gócpontok ellen. A legsúlyosabb harcok Homsz városában zajlottak, ahol a kormányerők aknavetőkkel lőtték a lázadók állásait. A felkelők a záporozó lövedékek miatt nem tudták eltemetni a halottakat, egy szükségkórházban negyven holttestet ventillátorral igyekeznek hűteni - mondta el Tárek Badrahán homszi aktivista, aki szerint a vége az lesz, hogy kénytelenek lesznek a holttesteket a városi parkokban eltemetni.

Annan szóvivője nem volt hajlandó kommentárt fűzni a legújabb damaszkuszi követelésekhez.

Bassár el-Aszad és kormánya hivatalosan április elején jelentette be, hogy hajlandó elfogadni az ENSZ által kidolgozott hatpontos béketervet, amely egyebek mellett tűzszünetet és tárgyalásokat javasolt a szíriai kormány és a lázadók között.

Az ENSZ becslése szerint a több mint egy éve tartó összetűzések halálos áldozatainak száma már megközelíti a kilencezret.