Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Bár általában barcelonai pályán lehet leginkább felmérni az autók teljesítményét, Christian Horner szerint idén olyan gyakran változik az erősorrend, hogy az ottani eredmények is megtévesztőek lehetnek.

A pálya tulajdonságai miatt a csapatok rendszerint az első európai futam helyszínén, Barcelonában tudják felmérni az erőviszonyokat, a tapasztalatok alapján ugyanis az itt jól teljesítő autók az egész szezon során gyorsak lesznek. Christian Horner szerint azonban az idei, rendkívül változatos szezonban még az sem biztos, hogy a hétvégi Spanyol Nagydíjon többet tudunk meg a valós erőviszonyokról.

"Barcelonában általában elég pontosan meg lehet állapítani, mire képes az autó: ha ott jól működik, akkor szinte minden pályán hasonló lesz a helyzet" - nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke az Autosportnak. "Ki tudja, ez idén is így lesz-e?"

Az istállók barcelonai formáját egyébként is nehéz lesz megjósolni, a múlt heti, háromnapos mugellói teszten ugyanis számos új alkatrészt próbáltak ki. "Mivel ez az első európai verseny, a csapatok hagyományosan itt vetik be az új fejlesztéseiket - mi sem teszünk másképp. Rendkívül érdekes lesz látni, ki mennyit fejlődött" - vélekedett Horner.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Három győzelem nélküli verseny után Sebastian Vettel végül a Bahreini Nagydíjat meg tudta nyerni, a Red Bullnál azonban már többen kijelentették, hogy idén nem számítanak a tavalyihoz hasonló egyeduralomra - éppen ellenkezőleg, 2012-ben több csapat is veszélyezteti a világbajnoki címüket.

"A McLaren nagyon erősen kezdte az idényt, az első két futamon rendkívül versenyképesek voltak. Kínában váratlanul a Mercedes került az élre, míg a Lotus Bahreinben volt ütőképes" - sorolta a csapatfőnök. "Sokszor változik a helyzet."

Bár Horner elismerte, idén is jobban örülne egy tavalyihoz hasonló bajnokságnak, szerinte jót tesz a Forma-1-nek, hogy az első négy versenyen négy különböző csapat autói diadalmaskodtak. "Mi persze unalmas bajnokságot szeretnék, ahol egyeduralkodók vagyunk, a sport szempontjából azonban nagyszerű, hogy ilyen sok autó és versenyző képes a győzelemre" - mondta.

Mindent egy helyen az Eb-ről