A Palóc Piacon is készülnek a Pünkösdre

Vágólapra másolva!
A pünkösdi hosszú hétvégén az észak-magyarországi régió is kitesz magáért, és rengeteg változatos programmal várják az érdeklődőket és kikapcsolódni vágyókat. Eger, Szépasszonyvölgy, Noszvaj és Parádfürdő is kiváló választás lehet.
Vágólapra másolva!

II. "Érsekkerti" Pünkösdi Fesztivál - Eger

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ingyenesen látogatható rendezvényt Eger központi fás, ligetes területén, a belvárosban található Érsekkertben, valamint annak sportcsarnokaiban és több hektáros szabadterületén rendezik meg. A kétnapos program központjában szombaton a Pünkösdi ünnep áll. A fesztiválra Szlovákiából, Romániából, Vajdaságból, és persze itthonról is érkeznek árusok, így egy igazán színes vásári forgatag kíséri majd a programokat. A látogatók szórakozásáról, központi színpadon, óránként zajló programok gondoskodnak. Lesznek táncbemutatók, koncertek, élőzenei programok és tombolasorsolás mindkét napon.

A gyerekeket különböző kézműves programokkal, játszóházakkal várják majd a helyszínen. Emellett mindenki válogathat majd a különböző magyaros ételek és italok közül, és lesz kürtős kalács, lángos-, és egyéb különlegességek is. Szomjazni sem fognak a látogatók, az egri borok mellett finom Móri, Tokaji, Villányi, Somlói borokat és remek pálinkákat lehet majd kóstolni.

Időpont: 2012. május 26-27.
Helyszín: Eger, Érsekkert
Részletes programlista itt.


Forrás: AFP

Eközben a Szépasszonyvölgyben is készülnek programokkal, mivel szombaton és vasárnap tartják a Pünkösdi vigadalom a Szépasszonyvölgyben elnevezésű fesztivált, amelynek keretében kirakodóvásárt, gasztronómiai bemutatókat és koncerteket rendeznek. A közeli Noszvajon pedig vasárnap és hétfőn szintén pünkösdi gasztronómiai programokon vehetnek részt a látogatók. Lehetőség lesz a Gazdaházban tájjellegű sütemények készítésére és kóstolójára, borkóstolásra, a gyermekeket kézműves foglalkozásokkal várják. Belépőjegy a Gazdaházi programokra: felnőtteknek 400 Ft/fő, gyermekeknek 200 Ft/fő

Pünkösdi Palóc Piac

A Mátra egyik legszebb részén, Parádfürdőn, március óta minden hónapban kézműves és kirakodóvásárt szerveznek. Magyar terményeket, termékeket előállító gazdák, termelők, kézművesek, gyártók, készítők kínálják portékáikat. A vásári hangulatot táltos dobosok, lovasok, énekmondók, zenekarok, bemutatók és kóstolók színesítik. A rendezvény Pünkösd alkalmával háromnapos lesz, és ezúttal a kézműves és kirakodó vásáron túl, kiemelt eseménysorozattal bővítik, melynek címe: Magyar Agyak Találkozója - magyar feltalálók, fejlesztők előadássorozata. Ennek keretében előadások, bemutatók, közönségtalálkozók színesítik a választékot, ezen kívül már a Pünkösdi Palóc Piacon is koccinthatnak a magyar kézműves sörök remekeivel.

Az I. Palóc Piacot idén március 17-én rendezték meg, és több ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. A szervezők remélik, hogy sikerül hagyományt teremteni a piac megrendezésével és bíznak benne, hogy a színes programoknak köszönhetően a piac egyike lesz az ország legszebb és leglátogatottabb eseményeinek.

Forrás: MTI/Komka Péter
Palóc népviselet

És ha már eljutottunk Parádfürdőre, akkor érdemes elidőzni egy kicsit Parádon illetve kirándulni egyet a környéken. Parád Észak-Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi helye, és az ország legrégibb gyógyhelyeinek egyike is. Turisztikai látványosságai között meg kell említeni a népi építészeti emlékeket, a sajátos népi kultúrát megteremtő népcsoport, a palócok kultúráját, a lovashagyományokat, és a kocsimúzeumot, ahol a hintóktól a lovasszánokon át a hagyományos öltözetekig megelevenedik a magyar kocsizás története. Érdekesség, hogy Parádon egy Ásványvíz Gyűjteményt is meg lehet tekinteni. Emellett Parád a Mátra északi lábánál, a Fehérkő, a Jámborhegy és a Kékes csúcsának tövében fekszik, így festői szépségű táj veszi körül. Parádfürdőtől alig 5 km-re találjuk az Ilona-völgyi vízesést is, amely Magyarország legmagasabb vízesése. A völgyben, a patak mentén lehet felsétálni a vízeséshez.

Időpont: 2012. május 26-27-28.
Parádfürdőn, Heves megyében a Pavilonsor és környezete ad helyet a piacnak a Cifra istállóval szemben, a 24-es főút mellett, a Kossuth L. utcával párhuzamosan.
Nyitva: reggel 08-tól egész napon át késő estig
Belépő: nincs
Részletes programlista itt.

itt itt