Vágólapra másolva!
Adójogra szakosodott ügyvédektől kértek tanácsot inkognitóban lévő adóellenőrök a fővárosban, öt esetből háromban nem kaptak számlát. Volt olyan ügyvéd, aki eljárásjogi hibát próbált keresni az ellenőrök munkájában, sikertelenül.
Vágólapra másolva!

A fővárosban ügyvédi praxist folytatók adózási hajlandóságát tették próbára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai. A szúrópróbaszerűen vizsgál öt ügyvédnél, illetve ügyvédi irodánál három esetben nem kaptak nyugtát. A NAV ellenőrei az adójog területére szakosodott ügyvédekkel telefonon egyeztettek konzultációs időpontot. Egyikük még figyelmeztette is az inkognitóban lévő ellenőrt, hogy a "pénzt nehogy otthon hagyja" - közölte kedden a NAV.

A fővárosi revizorok által előadott, jogi segítséget igénylő kérdés megválaszolása után az ellenőrzött ügyvédek közül hárman bizonylat nélkül vették át a konzultációs díjat, illetve az ügyintézéshez szükséges előleget. Ezek összege tízezer és egymillió forint között mozgott.

Bár az ellenőrzöttek meglepődtek, amikor a revizorok felfedték kilétüket, de jellemzően elismerték mulasztásukat, és együttműködtek az adóhatósággal. Akadt azonban olyan ügyvéd is, aki eljárásjogi hibát próbált keresni az ellenőrök munkájában, sikertelenül. A mulasztáson ért fővárosi ügyvédek a kiszabott bírságon felül bevallásaik utólagos ellenőrzésére is számíthatnak - közölte kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.