Szoros a verseny a görög pártok között

Vágólapra másolva!
Ugyanakkora a támogatottsága a megszorításokat elutasító baloldali, és az EU-IMF-feltételeket támogató konzervatív pártnak Görögországban, három héttel a megismételt parlamenti választás előtt. A választás tétje az lesz, hogy Görögország az euróövezet tagja marad-e.
Vágólapra másolva!

Fej fej melletti Görögországban az európai pénzügyi mentőcsomag fejében megkövetelt megszorításokat elutasító radikális baloldali szövetség és az EU-IMF-feltételeket elfogadó konzervatív párt támogatottsága - derült ki pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredményekből. A biztos szavazó pártválasztók körében a radikális baloldali Sziriza 27-28, a konzervatív Új Demokrácia (ND) 26-27 százalékon áll.

Görögországban június 17-én megismételt parlamenti választást tartanak, miután a május 6-i választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. A voksolás eredménye eldöntheti, hogy Görögország az euróövezet tagja marad-e. Az EU vezetői ugyanis világossá tették, ha az új görög kormány nem teljesíti a mentőcsomag fejében vállalt újabb súlyos megszorító intézkedéseket, beszüntetik a folyósítást. Ez egyet jelentene a görög államcsőddel, aminek következtében Görögország gyorsan kívül találhatja magát az euróövezeten.

A görög választási rendszerben a parlamenti választások első helyezettje automatikusan kap plusz 50 mandátumot, ezért bármelyik politikai erő nyer, akár csak minimális előnnyel is, ez megnöveli az esélyét arra, hogy kormányt tudjon alakítani.

A Sziriza és az ND mellett bejutásra esélyes pártok közül egyedül a szocialisták fogadják el az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltételeit, támogatottságuk 13-15 százalék. A többi párt mind elutasítja a mentőcsomagot. A Független Görögök konzervatív párt 7 százalékot kapna, a Demokratikus Baloldal 6-7-et. A kommunista párt és a szélsőjobboldali Arany Hajnal az 5 százalékos parlamenti küszöb körül egyensúlyoz. Az adatsorokból látszik, hogy a május 6-i parlamenti választások óta a SZIRIZA, az ND és a szocialisták támogatottsága nőtt, a kisebb pártoké visszaesett.