Zenélő esernyő védi a hackereket

zenélő esernyő hack
Vágólapra másolva!
Az eső ritmusából csinál prüntyögős zeneszámokat egy amszterdami hackereseményen megépített esernyő. A védőeszköz nem csak megalkotja a dalt, hanem rögtön világgá is kürtöli szerzeményét.
Vágólapra másolva!

Egy amszterdami zenés hackereseményre készült el a világ legszórakoztatóbb esernyője. Az elektronikával bőven felszerelt ernyő zenélni kezd, ha zuhog az eső. Az eszköz egyelőre csak csipogós nyolcbites zenét tud játszani, ám a nyitott hardvernek köszönhetően szabadon bővíthetők a képességei és a repertoárja is.


A víz mellett sörrel is tesztelték a csipogó ernyőt

Az esernyőt elkészítő hackek a létező legegyszerűbb utat választották. Az elektronik a nem azt próbálja észlelni, hogy vizes-e az eszköz felülete, hanem a szövetre érkező vízcseppeket detektálja. Az ernyő alsó felére tizenkét darab piezoelektromos nyomásérzékelőket szerelt Alice Zappe és Julia Lager. A szenzoroktól kapott adatokból pedig egy Arduinó lapka számolja ki a prüntyögést. A jövőben akár arra is alkalmassá tehető az esernyő, hogy saját zene generálása helyett adott listából válasszon olyan számokat, amelyeknek tempója passzol a záporhoz.

A zenélő esernyő nincs még kész a mindennapi használatra. A szenzorokat szigetelőszalag fogja az ernyő belső oldalára, a központi egységhez vezető kábelek az ernyőt kifeszítő rudakra vannakfeltekerve, a hangszóró pedig az eszköz legmagasabb pontjára van felszerelve. Elég csak pár esőcsepp ahhoz, hogy a zenélő ernyő zárlatosan nyekergő ronccsá ázzon szét. Amíg azonban ez nem történik meg, addig vidáman prüntyög az ernyő egy alig-alig elviselhető dallamot.