Hogyan a legolcsóbb lejutni a Balatonhoz?

Hogyan a legolcsóbb lejutni a Balatonhoz?
Vágólapra másolva!
Vonattal csak az induljon el, akinek sok ideje van, ki tudja használni a kedvezményeket, és nem húzza fel magát olyan dolgokon, mint a kosz, a késés vagy a teljes információhiány. Busszal utazni csak elővételes jeggyel szabad, a stoppolás rizikós, a telekocsit nem családoknak találták ki, marad a saját autó.  
Vágólapra másolva!

Az üzemanyagárak miatt ma már szinte luxusnak számít, ha egyedül vagy ketten utazunk autóval a Balatonra. Ezért mi most itt a stégen különböző közlekedési módokat ajánlunk, miközben azt is kiszámoltuk, melyikkel éri meg az utazás a legjobban.

Az árak mellett természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy milyen messzire, hányan utazunk, és mi az a komfortfokozat, amit bevállalunk. Egy kétórás vonatozás sokkal kifizetődőbb lehet, ha nagycsaládos kedvezményt veszünk igénybe, ha pedig nem zavar, hogy idegenekkel kell utazni, szerezzünk utasokat és osszuk el a benzinköltséget.

A cikkben két gyakori úti cél, a Budapesttől 132 km-re fekvő Balatonfüred, és a Balaton legtávolabbi csücske, a csaknem 200 km-re levő Keszthely szerepel példaként.

Vonattal
A balatoni vonatközlekedés idegesítően lassú lett az elmúlt években, és az amúgy sikeres belföldi InterCity vonatokat is megszüntették. Az északi parton napi négy olyan gyorsvonat közlekedik, amiről nem kell átszállni Székesfehérváron, a menetidő Balatonfüredre (132 km) 2,5 -3,5 óra, de ha pl. Badacsony (170 km) az úti cél, 4 és fél órás menetidőket és három átszállást is ki lehet fogni. Ennek többek között az az oka, hogy a pálya elavultsága miatt bizonyos szakaszon még a gyorsvonatok is csak vánszorognak.

A déli parton egy fokkal jobb a helyzet, a fővárostól 190 km-re levő Keszthelyre 3-4 óra alatt le lehet érni, bár a legtöbb esetben szintén nem ússzuk meg az átszállást. Sokat javít a helyzeten a június 16. és augusztus 26. között szombaton és vasárnap közlekedő Siófok expressz, ami két óra alatt ér Siófokra a Déli pályaudvarról, kicsivel több mint 3 óra alatt pedig Fonyódon van. Visszafelé csak vasárnap közlekedik.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Vonat halad az autók mellett Balatonkenese térségében

Ha spórolni akarunk a vonatjegyen, a Balaton Mix napijeggyel az adott napon korlátlan számú utazást vehetünk igénybe a tó körüli vasútvonalakon és a MAHART Balatont átszelő hajóin. A Balatonhoz való utazáshoz 50 %-os alkalmi menettérti kedvezményt is adnak, és a bringák szállításáért sem kell aznap fizetni, ezenkívül néhány strand, étterem és pincészet 10-50 százalékos kedvezményt biztosít. A kedvezményes jegy felnőtt, gyermek (6-14 éves) és családi (2 felnőtt és max. 2 gyermek) kategóriában is megváltható.

Egy akció keretében az egy gyermekkel történő utazás esetén is 33%-os kedvezményt kap egy vagy két felnőtt kísérő. A nagycsaládos kedvezménnyel a legalább három saját gyermekével együtt utazó egy vagy két szülő, továbbá a gyermekek is 90%-os kedvezménnyel utazhatnak.

Szerencsére egyre több modern, klimatizált, csendes motorvonat közlekedik, a déli parton pedig a gyorsvonatokhoz tartozik egy 380 forintos felárral igénybe vehető légkondicionált kocsi is. Mindezek ellenére vonattal csak az induljon el, akinek sok ideje van, ki tudja használni a kedvezményeket, és nem húzza fel magát olyan dolgokon, mint a kosz, a késés vagy a teljes információhiány.

Távolsági busszal

Balatonfüredre közvetlen járattal 2-3 óra a menetidő, egyébként veszprémi átszállással lehet lejutni, kb. 3 óra alatt. A Budapest-Veszprém közlekedés kifejezetten jó és gyors, érdemes gyorsjáratot keresni. A buszokon hétvégén nagy a tömeg, aki nem a Népligetnél száll fel, lehet, hogy nem tud leülni. A megoldás a jegyelővétel.

A déli partra akkor érdemes busszal utazni, ha Siófok vagy Keszthely, illetve ezekhez közeli település a cél. A buszok az autópályán mennek, így a Budapest-Keszthely vonal akár 2 óra 20 perces légkondicionált kéjutazás is lehet egy zsúfolt vonatúthoz képest. Bizonyos járatokra azonban csak elővételes jeggyel lehet felférni. A déli part más településeire elég macerás a buszozás, általában nem ússzuk meg a falujárókra való átszállást, és ez a kánikulában nem túl kellemes. Kedvezményt (90 %) legalább három gyerek esetén lehet igénybe venni.

Autóval

7 literes átlagfogyasztással számolva valamivel több, mint 9 liter benzinnel jutunk el Balatonfüredig. A cikk írásakor aktuális árak alapján ez 3950 forint egy útra. Keszthelyre 14 liter kell, 5980 forintért kell tankolni. Ehhez jön még a 2975 forintos heti autópálya matrica, amelynek árát felezzük, mivel a cikkben csak a lejutás költségeit vizsgáljuk.

Telekocsival

Olcsó, környezetbarát és gyors utazási mód, de kell hozzá némi rugalmasság és nyitottság. Az oszkar.com oldalon gyorsan és egyszerűen egymásra találnak a sofőrök és az utasok, akár ismerkedési lehetőségként is fel lehet fogni a dolgot. Fontos, hogy a foglalást követően telefonon tisztázzuk a részleteket, hogy pontosan meddig tart a fuvar, hányan leszünk, és mennyi csomagot vihetünk magunkkal. Egy tipp: az északi partra utazóknak érdemes a veszprémi utak között is böngészni, onnan könnyen el lehet jutni Balatonfüred - Balatonfűzfő környékére.

Stoppal

Alacsony költségvetés és kalandvágy egyaránt lehet annak a hátterében, hogy valaki képes a tűző napon, vagy zuhogó esőben kitartóan stoppolni. Balatoni utakhoz a Sasadi úti gyorsétterem - benzinkút az ideális hely. Aki mázlista, néhány óra múlva már valamelyik strandon sörözhet, de az is benne van a pakliban, hogy órákig kell próbálkozni a szmogban, vagy a sofőr nincs a vezetési képességei magaslatán. A rendíthetetlen stopposok arról számolnak be, hogy az autósok egyre bizalmatlanabbak, és az üzemanyagárak miatt egyre többen indulnak el úgy, hogy megtöltik az autót ismerősökkel.

Mindent összevetve az derült ki, hogy ha nem vállaljuk be a stoppolást, 1-2 főnek a telekocsi a legolcsóbb megoldás, egy négytagú családnak azonban még mindig jobban megéri autózni, mint valamilyen tömegközlekedési eszközt választani.

Budapest-Balatonfüred (csak odaút)

Közlekedés módja

Időtartam

Ár

Ár/4 tagú család

Kényelem (1-5)

Kocsi

1,5 óra

5450 Ft/autó

5450 Ft

5

Vonat

2,5-3,5 óra

2520 Ft/fő

5900 Ft (családi kedvezménnyel)

2-3

Távolsági busz

3 óra

2520-3000 Ft/fő

7560 Ft (2 felnőtt, 2 diák/gyerek jegy)

3-4

Telekocsi

1,5 óra

kb. 1200-1500 Ft/fő

~ 4800-6000 Ft

4

Stoppolás

? óra

0 Ft

nincs értelme

1



Budapest - Keszthely (csak odaút)

Közlekedés módja

Időtartam

Ár

Ár/4 tagú család

Kényelem (1-5)

Kocsi

2 óra

7500 Ft/autó

7500 Ft/autó

5

Vonat

3-4 óra

3410 Ft/fő

7980 Ft (családi kedvezménnyel)

2-3

Távolsági busz

2 óra 20 perc

3360 Ft/fő

10240 Ft (2 felnőtt, 2 diák/gyerek jegy)

4

Telekocsi

2 óra

2000 Ft/fő

~ 8000 Ft

4

Stoppolás

?

0 Ft

nincs értelme

1