Ausztriában feltűnt Szaddám Huszein állítólagos unokaöccse

Vágólapra másolva!
Menekültkérelmet adott be Ausztriában egy magát Szaddám Huszein unokaöccsének mondó férfi. Irakban 2006 óta körözik Bassár N.-t, az Ausztriában feltartóztatott férfi személyazonosságát ellenőrzik a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Szaddám Huszein nemzetközi elfogatóparanccsal körözött unokaöccsének mondja magát egy férfi, akit Ausztriában tartóztattak fel - közölték a bécsi hatóságok. Az iraki férfi menekültkérelmet adott be. Állításait egyelőre ellenőrzik a hatóságok, és biztonsági okokból egy titkos helyre vitték - mondta el Karl-Heinz Grundböck, a belügyminisztérium szóvivője az osztrák rádiónak.

A szóvivő megerősítette a Kronen Zeitung című lap értesülését, miszerint az iraki férfit és két honfitársát a traiskircheni pályaudvaron igazoltatták csütörtökön. Mindhárman azt állították, hogy embercsempész vitte be őket az országba. Érvényes iratok nem voltak náluk. A lap szerint a férfi a 42 éves, Irakban 2006 óta körözött Bassár N.-nek mondja magát.

Bassár N.-t, a 2006-ban emberiesség elleni bűntett miatt kivégzett diktátor rokonát a hazájában terrorista összeesküvésben való részvétel címén körözik, és nemzetközi elfogatóparanccsal keresik.

Szaddám Huszeinre, akinek hatalmát 2003-ban külföldi katonai beavatkozás döntötte meg, egy iraki faluban, Dudzsailban történt 1982-es tömeggyilkosság miatt szabtak ki halálos ítéletet. A rezsim számos más vezető tagja, illetve Szaddámhoz közel álló személyek ellen indult még büntetőper, több vádlottat szintén halálra ítéltek és kivégeztek.