Kétszázmilliót csalt el fiktív számlával egy felszámolóbiztos

Vágólapra másolva!
A NAV szerint a biztos jogosulatlanul igényelt vissza negyvenmillió forint áfát az államtól és 200 millió forintos fiktív számlával csökkentette egy gépipari cég vagyonát.
Vágólapra másolva!

Fiktív számla elszámolásával mintegy 200 millió forinttal csökkentette egy cégcsoport egyik vállalatának vagyonát a felszámolóbiztos - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága hétfőn.

A közlemény szerint a NAV munkatársai a felszámolás alatt álló gépipari vállalat vizsgálata során felfigyeltek arra, hogy bár a felszámolóbiztos még az elmúlt év elején szerződést kötött egy kft.-vel az iratanyagok rendezésével, selejtezésével, valamint tárolásával kapcsolatos feladatok ellátására, azt több mint egy év elteltével sem végezték el.

Ugyanakkor mintegy 200 millió forint értékű számlával csökkentette a hitelezői igények kielégítését szolgáló vagyont, és a számla alapján 40 millió forintnyi áfát kért vissza az államtól - tették hozzá.

A számla alapos vizsgálata során kiderült, hogy amögött nem volt "tényleges gazdasági esemény", a felszámolóbiztos fiktív számlával csökkentette a vagyont, sőt annak áfatartalmát jogosulatlanul igényelte vissza. Az ügynek büntetőjogi következményei lesznek - olvasható a közleményben.