Yingke Várnai: vannak módszerek a Kínával kereskedők jogbiztonságának növelésére

Vágólapra másolva!
Bár a kínai jogrendszer nem ajánl olyan jogbiztonságot, amely Európában megszokott, ám kellő körültekintéssel a kínai kereskedelemben résztvevő cégek is felkészülhetnek a hibás teljesítésből származó káruk sikeres behajtására - mondta el az [origo]-nak az első kínai-magyar ügyvédi iroda, a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője, aki szerint ilyen lehet például, ha az áru minősége nem megfelelő, vagy nem is érkezett meg.
Vágólapra másolva!

Dr. Tiborcz Attila szerint fel lehet készülni azokra az esetekre, ha a Kínából érkezett áru minősége, vagy mennyisége nem megfelelő, és érdemes áttekinteni, hogy voltaképpen milyen jogi eszközök is állnak rendelkezésre abban az esetben, ha a kínai félnek például a magyar cég elutalta az előleget, vagy akár a teljes ellenértéket, de az áru nem vagy nem a megállapodásban rögzítettek szerint érkezett meg.

A csalódások elkerülése érdekében - nemcsak a Kínával való kereskedelmi kapcsolatok során - már a szerződéskötés előtt érdemes a kiválasztott partnert jobban megismerni, meggyőződni arról, hogy ténylegesen egy működő, a szerződésben foglaltak teljesítésére képes céggel áll szemben a magyar fél.

Ha a nyilvánvaló hibás teljesítés után is sikerül kapcsolatban maradni a kínai féllel, akkor első lépésben érdemes egy fenyegetésektől mentes, tájékoztató jellegű levélben közölni álláspontot, lehetőséget adva ezzel, hogy a másik fél ajánljon fel megoldási lehetőségeket. Ha már az első kapcsolatfelvétel során perrel fenyegetőzünk, akkor nagy rá az esély, hogy partnerünk megszakítja a további kommunikációt és többé sem a telefont nem veszi fel, e-mailekre sem válaszol - húzta alá a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője.

Kínai nyelven, kínai iroda által

Amennyiben a partner nem ismeri el hibáját, illetve nem ajánl fel semmiféle kompenzációt, az itthoni általános gyakorlatnak megfelelően az első lépés egy ügyvédi felszólító levél kiküldése. Hasznos, ha kínai nyelven és kínai ügyvédi irodán keresztül küldjük el a felszólítást, hiszen a kínai beszállítók tisztában vannak azzal, hogy külföldi ügyvédek nem rendelkeznek a kínai bíróságok előtti képviselethez szükséges jogosítványokkal.

Elutasító válasz esetén a következő lehetséges lépés a magyarországi fizetési meghagyás iránti kérelem benyújtásához hasonló eljárás kezdeményezése. A felszólításhoz hasonlóan rendkívül ritkán vezet eredményre, mivel a másik félnek egy egyszerű - akár bizonyítékokkal történő alátámasztás nélküli - ellentmondása véget vethet az eljárásnak - mondta dr. Tiborcz Attila.

Aláírt, lepecsételt szerződéssel

A leghatásosabb eszköz a perindítás, azonban a sikeres perhez elengedhetetlen, hogy teljes bizonyossággal tudjuk bizonyítani álláspontunkat. Ehhez az alábbiakra van szükségünk: először is a kínai féllel fennálló kapcsolatunkat kell bizonyítani, azonban ezt nem az email levelezések vagy az sms-ek kivonatos listázásával, hanem egy mindkét fél által aláírt és lepecsételt szerződéssel, mely tartalmazza a megrendelt áru mennyiségét és a minőségi követelményeket is.

A kifizetést igazoló dokumentummal kapcsolatosan meg kell vizsgálnunk, hogy a szerződésen szereplő fél neve megegyezik a bankszámla tulajdonosának nevével. Ha árut rendeltünk, akkor a szállítólevelet kell csatolnunk és a mennyiségi vagy minőségi kifogásunk igazolásához egy közjegyző által ellenjegyzett jegyzőkönyvet. Amennyiben a bizonyítékok Kínán kívül keletkeztek, úgy nem csak a hiteles fordítást, hanem felülhitelesített másolatot is be kell nyújtanunk.

A kínai bírósági gyakorlat

Fontos, hogy a perindítás előtt mérlegeljük, hogy milyen várható költségeket jelent az eljárás, hiszen a kínai bírósági gyakorlat, az általunk megszokott gyakorlattól eltérően, nem ítéli meg a számunkra egyértelműnek tekintett ügyvédi költséget és a perindításhoz a követelt összeg hat százalékának megfelelő illetéket is le kell rónunk.

A sikeres pernyertesség sajnos nem jelenti azt, hogy a pénzünket azonnal viszontlátjuk, hiszen amennyiben a pervesztes fél nem hajlandó megfizetni a megítélt összeget, abban az esetben végrehajtási eljárás kezdeményezése szükséges. Ahhoz, hogy megvédjük magunkat attól, hogy a per alatt a másik fél a vagyonát elidegenítse, megnehezítve ezzel a végrehajtást, már a per megindításakor ideiglenes intézkedés elrendelését kérhetjük a bíróságtól, mellyel elidegenítési tilalommal vagy zár alá vétellel akadályozhatjuk meg, hogy a másik fél kivonja vagyonát a későbbi végrehajtás alól - tanácsolta a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője. Egyben rámutatott: ezt a bíróság csak minden kétséget kizáró bizonyíték esetén teszi meg.

A fenti eljárások ideje és olyankor az eredménye is nagyban függ az adott bíróság földrajzi elhelyezkedésétől. A nagyobb, nemzetközi kereskedelmi ügyekkel gyakrabban érintett bíróságoknak nagyobb gyakorlata van a külföldi elemet hordozó ügyekben.

A kínai kultúra sajátosságai

A kínai kultúra sajátosságai miatt a perindításnál gyorsabban érhetünk el eredményt, ha már a sikertelen üzlet előtt is kapcsolatban álltunk a kínai féllel és hajlandóak vagyunk vele további üzleteket kötni, melyek során a jövőbeni megrendelésekre vonatkozó diszkontot kérünk, amíg a kárunk meg nem térül.

A bírósági gyakorlat igen ellentmondó abban a tekintetben, hogy érvényesíthető-e kárként az elmaradt haszon vagy a hibás áru tárolásából származó költségek. Esélyünket növelheti, ha szerződésekkel, számlákkal bizonyíthatjuk az így keletkezett kárt. Dr. Tiborcz Attila kiemelte: összességében a kínai jogrendszer nem ajánl olyan jogbiztonságot, melyet Európában megszoktunk, de kellő körültekintéssel felkészülhetünk a hibás teljesítésből származó kárunk sikeres behajtására.