Vérfertőző házasságra lépett a tongai trónörökös

tongai királyi esküvő, Tupouto'a 'Ulukalala és Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Vágólapra másolva!
Hercegi esküvőt tartottak csütörtökön az apró óceániai királyságban, Tongán, ahol a márciusban megkoronázott király idősebb fia, Ulukalala herceg kelt egybe a saját unokatestvérével. A szigetországban, ahová Magyarország továbbra is nagykövetet szeretne akkreditálni, családi viszályt okozott a vérfertőző hercegi frigy.
Vágólapra másolva!

Saját unokahúgát vette feleségül az utolsó csendes-óceáni polinéz királyság trónörököse, Tupouto'a Ulukalala, aki csütörtökön kelt egybe menyasszonyával Tonga fővárosában, Nuku'alofában. A családon belüli frigy komoly konfliktust okozott a királyi házban, olyannyira, hogy az anyakirálynő és a király nővére el sem ment az esküvőre.

Az új-zélandi TVNZ szerint a királyi ház két prominens tagja ellenezte Ulukalala herceg és unokahúga, Sinaitakala Fakafanua vérfertőző frigyét, és emiatt maradt távol az esküvőről. A család más tagjai azonban áldásukat adták a házasságra, mivel attól a királyság megerősödését és a királyi vérvonal megőrzését remélték. Lord Vaea, a vőlegény nagybátyja a televíziónak azt mondta, a házasság "egy új kezdet a királyi ház számára".

Forrás: AFP/Linny Folau
Tupouto'a Ulukalala és Sinaitakala Fakafanua

Bár az ország fővárosának, Nuku'alofának a neve azt jelenti, hogy "a szerelem lakhelye", a királyi házasságban a szerelemnek csak mellékes szerep jutott. Tongán a királyi család házasságait mindig előzetes megállapodások alapján kötik, a család tagjai csak a király hozzájárulásával házasodhatnak - írja honlapján az új-zélandi tévé. A tongai királyok nemzedékről nemzedékre igyekeztek a családból házasodni, ami az évek során egyre nehezebb lett; a mostani házasság után már csupán nyolc hajadon nő és hat egyedülálló férfi maradt a családban, akiknek egymás közül kellene párt választaniuk.

A menyasszony, Sinaitakala Fakafanua azonban meglehetősen szerencsés partnert fogott ki, hiszen újdonsült férje oldalán néhány év múlva királynő is lehet belőle. A csütörtöki fényűző ceremónia után a BBC beszámolója szerint a 27 éves herceg és 25 éves felesége a templom előtt integetett az ünneplő tömegnek, a házasságot pedig a Tonga szigetein hagyományos mulatsággal és főtt disznóhússal ünneplik a szigetlakók.

Mit kell tudni Tongáról?

Tonga egy 170 apró szigetből álló óceániai királyság Új-Zéland, Fidzsi és Szamoa között. A tongai szigetek akkora területen szóródnak szét, mint Japán, és valamivel több, mint 100 ezer lakosuk van, bár közülük sokan Új-Zélandon élnek és dolgoznak. Tonga mélyen vallásos, keresztény ország, ahol a király a hűbéresei támogatásával uralkodik. A brit protektorátustól 1970-ben vált függetlenné, fő bevételi forrása a fejlődő turizmus, de a lakosság nagy része mezőgazdaságból, halászatból vagy külföldi munkákból él.

Tonga királya, a Magyarországot legendásan kedvelő V. George Tupou idén márciusban halt meg, és mivel agglegényként egyetlen gyermeke sem volt, öccse lett az új király. A tavasszal megkoronázott uralkodó, VI. Tupou fia ezután vált trónörökössé. Tonga tavaly azért keltette fel Magyarország figyelmét, mert az előző király a magyarok iránti rajongása miatt készségesen segítette a magyar diplomáciai törekvéseket az ENSZ-ben. Budapest jelenleg is tervezi, hogy nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot létesít az országgal. Tonga és Magyarország kereskedelmi kapcsolatairól itt olvashat bővebben, az óceániai szigetekről szóló írásainkat pedig itt találja összegyűjtve.