Egy vadkempingezőnek a gödör ásása alap

vadkemping, stég, Táborozók a kiskörei vízlépcsőnél 2006. június 17-én.
Vágólapra másolva!
A nyaralás talán legromantikusabb, de mindenképpen legvadabb formája a vadkempingezés, ami a közhiedelemmel ellentétben nem tiltott dolog hazánkban. Egy vadkempingező könnyen felismerhető a praktikusan összeállított menetfelszereléséről, és arról, hogy gyakran ás gödröt. Íme a vadkempigezés játékszabályai.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Simó Endre

A vadkempingezést leginkább vízitúrák alkalmával élvezhetjük, de akár egy hétvégi börzsönyi túrát is tervezhetünk úgy, hogy nem foglalunk magunknak előre szállást. Mi egy klasszikusnak mondható útvonalon, a Tisza felső szakaszán, Tivadartól Tokajig tartó vízitúra során kóstolhattunk bele először. Ez a szakasz a hazai vízitúrázók egyik kedvence, a folyó itt igazán vadregényes, a sodrás miatt erőlködni sem kell az evezéshez, remek homokpadok sorakoznak szinte minden kanyarban, ahol nemcsak fürdeni, de táborozni is lehet.

Egy napig bárhol sátrat verhetünk, ahol nem tiltják
Bár a partmenti falvak mindegyikében találhatunk valamiféle szállást, az igazi élményt mégiscsak a nomád táborozás jelenti.
Indulás előtt nem árt utánanézni, hogy tulajdonképpen hol is verhetünk tábort a folyó mentén és milyen egyéb szabályok vonatkoznak a vadkempingezőkre. Ahogy egy olvasónk is felhívta a figyelmünket, a természetben való táborozást Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény szabályozza. Eszerint minden olyan erdőterületen és folyóparton lehet táborozni, ahol ezt külön nem tiltják, például védett és magánterületen. Minden más erdőben bárki tartózkodhat üdülés céljából, amit az erdőgazdálkodó köteles tűrni és engedélyezni.

A törvény ugyanakkor kimondja, hogy egy adott helyen legfeljebb 24 órát tartózkodhat a táborozó, ennél hosszabb időre már engedélyt kell kérni az erdőgazdálkodótól. Ha tehát egy nekünk tetsző helyen több napot is szeretnénk eltölteni, előzetesen engedélyek beszerzésére lesz szükség, de a vándorló táborozást nem tiltja semmi.

Természetesen vannak alapszabályok, amelyeket minden vadkempingezőnek be kell tartania attól függetlenül, hogy gyalogtúrán, vagy vízitúrán vesz részt. A természet védelme a legfontosabb, ha erre odafigyelünk, nemcsak a környezettel teszünk jót, de a túrázás is érdekesebb lesz.

A praktikusan összeállított hátizsák alap
Vadkempingezéskor a táborozáshoz szükséges összes holmit magunkkal kell cipelni, ami már az indulás előtt is feladatot jelent, hiszen gondosan kell összeállítni azt a csomagot. Fontos, hogy ne vigyünk magunkkal felesleges dolgokat, de minden olyan eszközt tartalmaznia kell a csomagnak, amire a túra során szükségünk lehet: sátor, hálózsák, tűzgyújtó szerszámok, a főzéshez szükséges eszközök stb. Egy vízitúra alkalmával a holmi egy hátizsáknál valamivel nagyobb kiterjedésű, de felesleges dolgokat itt sem célszerű a hajóba pakolni.

A vadkempingező még a csikket is hazaviszi
A táborozás elsőszámú szabálya, hogy semmilyen szemetet ne hagyjunk a táborhelyen magunk után, még a cigarettacsikkeket is gyűjtsük össze és vigyük haza. Fontos, hogy csak a természetben lebomló szerves anyagokat ássuk el a parton, vagy az erdőben, azokat is úgy, hogy az állatok még véletlenül se jussanak hozzá. A szemét szállítására tökéletes lehet egy egyszerű műanyag szemeteszsák, vagy jól záródó műanyaghordó is.

Élő fát sose vágjunk tábortűzhöz!
A vadkempingezés egyik legizgalmasabb része, amikor a napi szakasz után saját magunknak készítjük el az ételt. A tűzrakáshoz sosem szabad élő fát kivágni, inkább száraz gallyakat, hordalékfát használjunk és mindig csak annyit, ami feltétlenül szükséges - olvasható a Vidraportál.hu ismertetőjében. Ha olyan helyen táborozunk, ahol már láthatóan van tűzrakó hely, akkor ezt használjuk, ne építsünk ki újat. Ha pedig ilyen nem áll rendelkezésre, a saját tűzrakó helyünket az indulás előtt tűntessük el.

A gödör ásására többször is szükségünk lesz
Mert ugye nem kerülhető meg a tábori wc kialakítása sem. Ha erre nem ügyelünk, könnyen mi magunk is kialakíthatjuk a fertőzésveszélyt, arról már nem is beszélve, hogy visszataszító látványt nyújt egy telepiszkított táborhely. Minden esetben ássuk el a végterméket, ehhez tökéletes eszköz egy bot, vagy az evező tolla és soha ne hagyjunk használt papírt a táborhelyen.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor



Ne a folyóba engedjük a szappanos vizet!

A tisztálkodáshoz és mosáshoz használt mosószeres, szappanos vizet semmiképpen ne engedjük vissza a folyóba, vagy erdei patakba, és lehetőleg semleges ph-értékű szappant használjunk a mosakodáshoz. A mosakodás után ezt a vizet is ássuk el úgy, hogy az állatok ne férjenek hozzá. Hasonlóan tegyünk a megromlott élelmiszermaradékkal, hiszen ez is veszélyt jelent az állatok és a környezet számára.

A táborozáshoz nem kell nagy területet lekaszálni!
A táborhelyet lehetőleg úgy válasszuk ki, hogy a dús vegetációjú növényzettől messze helyezkedjen el, így elkerülhetjük a növényzet akaratlan megkárosítását is. Egy félreeső homokpad, vagy egy erdei tisztás a legtökéletesebb, de semmiképpen ne irtsuk ki a növényzetet a táborozáshoz.
S ha már vadkempingezésre adtuk a fejünket, az legyen valóban nomád táborozás, ne egy falu strandján, vagy annak közelében verjünk tanyát. Ha pedig megtaláltuk a tökéletes helyet, hangoskodással, zajjal se zavarjuk a természetet.