Diplomata-útlevél védte a szomáliai kalózvezért

Vágólapra másolva!
Egy ENSZ-jelentés szerint nem tesz meg mindent azért Szomália, hogy leszereljék az országban működő kalózcsapatokat. A jelentés szerint az egyik kalózt például diplomáciai útlevél védte meg a letartóztatástól.
Vágólapra másolva!

Megvédett a letartóztatástól egy kalózt a szomáliai elnök, miután diplomata-útlevelet bocsátott a rendelkezésére - közölte a New York Times internetes kiadása szerdán. Saríf Ahmed intézkedését élesen bírálta az ENSZ, a szervezet szerint a kalózok kiskirályként élnek az országban, ahol nem kapnak büntetést a tetteikért.

Egy ENSZ-jelentés szerint jellemző az országra, hogy a kalózok a szomáliai vezetés jóváhagyása mellett végzik a tevékenységüket, és ennek csak egy példája, hogy az Afweyne nevű kalózvezér áprilisban diplomáciai útlevéllel utazott Malajziába.

A szomáliai elnök szerint az ENSZ-jelentés egyoldalú és bizonytalan állításokon alapszik. Az elnök arról is beszélt, hogy a diplomáciai útlevél egyike volt azon eszközöknek, amelyekkel arra bírták rávenni Afweyne-t, hogy hagyjon fel a kalózkodással.