Már készítik Amerikában az újabb pénzesőt

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybankban arról vitatkoznak, hogy már a jövő héten elindítsák-e az újabb pénzügyi élénkítést, vagy várjanak újabb adatokra szeptemberig.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyre több munkatársa gondolja úgy, hogy újabb pénzügyi élénkítéssel kellene lendületet adni a gazdaságnak - írta a New York Times. A lap szerint most arról folyik a vita a Fedben, hogy azonnal pénzpumpálásba kezdjenek-e a jövő heti ülésen, vagy várjanak szeptemberig, amíg újabb adatokkal nem tudják pontosítani a helyzetképet.

Ben Bernanke jegybankelnök az előző héten az amerikai kongresszus előtt arról beszélt, hogy a gazdaságélénkítési eszköztárukban van a kötvényvásárlási program újabb köre. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fed kötvények megvásárlásával pumpál pénzt a gazdaságba, ezt hívják mennyiségi lazításnak, röviden QE3-nak (harmadik "quantitative easing").

A kötvények közül is leginkább a jelzáloggal terhelt papírok vásárlását támogatnák a Fed munkatársai. Ez az a piac, amely a leginkább fogva tartja a bankokat, a kockázatos vagy elértéktelenedett ingatlanok miatt ugyanis a bankok túl nagy kockázatú állománnyal rendelkeznek, így nem tudnak hitelezni.

Bernanke és más hivatalnokok szerint a lépéssel leszoríthatnák a hosszú távú kamatokat, ami megágyazna a gazdasági növekedésnek, viszont a hátránya az lehet, hogy a nyereség túl alacsony lesz a program bizonytalan árához képest.

A Fed nyíltan nem közli, milyen politikát fog folytatni, viszont a nyilatkozatok jelzik, hogy a gazdasági jeleket hogyan értelmezik. Bernanke szavaiból az derül ki, hogy a Fed a munkanélküliségre fókuszál. A munkanélküliek aránya tavaly szeptember és idén április között jelentősen csökkent, de azóta megállt a javulás. "Elkötelezettek vagyunk a munkanélküliségi helyzet javításában, legalább is mindent megteszünk, ami tőlünk telik" - mondta Bernanke a kongresszusnak.