Vágólapra másolva!
Mediterrán vidékeken honos földigilisztát találtak Írországban. A giliszta a globális felmelegedés miatt honosodhatott meg messze északon. Nagy populációját a University College Dublin biológusai fedezték fel.
Vágólapra másolva!

Eddig úgy tűnt, kizárólag Franciaország délnyugati részén, az Aquitaine-régióban honos a Prosellodrilus amplisetosus nevű földigiliszta (a régiónak Bordeaux a központja). Az ír kutatók feltételezése szerint az emberi tevékenységnek köszönhetően kerülhetett át ezer kilométerre eredeti élőhelyétől. Nagy valószínűséggel facsemetékkel, csalikukacokkal hurcolhatták be Írországba. A felfedezésről a Biology Letters legújabb számában jelent meg tanulmány.

Forrás: UCD/Carol Melody
Az aquitániai régióban honos földigiliszták populációja Dublinban

"Csupán néhány esetben észlelték a Prosellodrilus amplisetosus felbukkanását eredeti élőhelyén kívül" - mondta Olaf Schmidt, a tanulmány társszerzője. A mediterrán földigiliszta populációját egy dublini városi farmon fedezték fel, ahol a talaj hőmérséklete magasabb, mint vidéken. Vélhetően ez segíthette megtelepedését Írországban, ahol az átlaghőmérséklet 3 Celsius fokkal alacsonyabb, mint a Prosellodrilus amplisetosus eredeti élőhelyén.

A mediterrán földigiliszta nem egy invazív faj, azaz nem versenyez az élelemforrásokért az őshonos fajokkal. "Összehasonlítva a giliszták vegyi összetételét, azt tapasztaltuk, hogy a jövevények azokkal a szerves maradványokkal táplálkoznak, amelyeket nem hasznosít a kéttucatnyi őshonos faj" - mondta Carol Melody, a tanulmány társszerzője. Ugyanakkor, ha a Prosellodrilus amplisetosus kiterjeszti élőhelyeit, megnövekszik a talajból felszabaduló szén-dioxid mennyisége, amely az őshonos fajok számára nem hasznosítható szerves anyagok tartalmaztak.