Óvszer és tisztaság a VIP-kempingben

Sziget, VIP, camping
Vágólapra másolva!
Tiszta a zuhanyzó, van WC-papír és szinte csak külföldiek laknak a Sziget VIP-kempingjében. A normál sátorhelyhez képes százhúsz euróval többe kerülő részleget "extra szolgáltatásokkal" reklámozták, az [origo] pedig megnézte, milyen bónuszokban részesülnek a drágább kemping lakói.
Vágólapra másolva!

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Az ember talán nem arról asszociál a VIP-ságra, hogy meglát egy közepesen zöld földfelületet, ami szocreál kerítéssel és a már jól megszokott kordonokkal van körbe véve; hanem fehér vászon nadrágok, fehér kanapék és fehér porok ugranak be. Ehhez képest a Sziget VIP-kempingje a látszólag gondos körülzártságával is legfeljebb egy túlbiztosított cserkésztáborra emlékeztet, mintsem egy exkluzív, átlagember számára megfoghatatlan mesebeli helyre. Ilyenben már mindenki volt, többször is.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

A normál ottalvós bérletnél százhúsz euróval (jelenleg 34 ezer forint) többe kerülő jogosítvány legfeljebb annyira elit, mint egy tuningolt Skoda. A tények: van medence, saját büfé, ingyen WiFi, néhány számítógép, telefontöltési lehetőség, óvszer, tampon, 900 forintos sültkrumpli, béke és szeretet. Bárkivel beszéltünk, az ott lakók mindennel nagyon elégedettek voltak; a rendfenntartók viszont sérelmezték, hogy a VIP-kempingezők nem képesek az egy zsebkendőnyi területen kidobni a szemetet, pedig nincs olyan látószög, amiben ne lenne egy kuka. A szemetelést leszámítva a VIP-kempingben kulturáltak az emberek, ellenben az alap sátorhellyel, legalábbis ezt mondták nekünk a sátrazók: minden tiszta, főleg az emberek és ez igazán jó dolog.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

A VIP-kemping előnyei közül egyértelműen a medencét emelte ki a legtöbb lakó. Magyarul van kiírva, hogy "vízbe ugrálni tilos" és a "zuhanyzó és lábmosó használata kötelező", holott az egész szeparált övezetben a személyezeten kívül szinte egyetlen magyarajkú sem volt. Legalábbis a medencés fiú azt mondta, hogy mi vagyunk az első magyarok, akikkel találkozott. Szerencsére a házirendet nem tartják be olyan szigorúan, és a medencébe azért még csak be lehet ugrani. Viszont este hatkor bezár a VIP saját strandja, ehhez komolyan tartják magukat a szervezők. És alkoholt sem szabad a vízbe vinni, de már próbálkoztak páran.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

A szabályzat szerint a VIP-kemping garzon méretű sátraiba nem lehet olyan embert behozni, akinek nincs megfelelő karszalagja, de egy holland egyetemista elmesélése alapján a kerítésen keresztül simán be lehet segíteni az aktuális randit. Egy holland lánybanda szerint viszont a VIP-kempingbe egyáltalán nem jöhet be illetéktelen személy; aztán meg találkoztunk egy francia fiúval, aki a sima karszalagjával kérdés nélkül sétált be. A holland lányok szerint egyébként az a legjobb a VIP-kempingben, hogy megfelelően őrzik, biztonságban érzik magukat és nagyjából olyan ez, mint a béke szigete.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Bár nem olcsó mulatság, azért nemcsak az európai felsőtízezerből jöttek ide. Találkoztunk olyan francia lánnyal, aki egész évben dolgozik azért, hogy ezt az egy hetet alaposan kiélvezhesse; a jegyeken túl viszont már nem marad sok pénze és "csak" napi harminc-negyven eurót (8-11 ezer HUF) költ el. Beszéltünk olyanokkal is, akik átlagosan hetven eurót költenek el egy nap, meg olyannal is, aki százat (kb. 20, illetve 28 ezer HUF). A többség ötven-hetven eurót hagy napi szinten a Szigeten, legtöbben diákok.