Egy marék dió kell naponta a férfiaknak

Vágólapra másolva!
A rendszeres diófogyasztás pozitívan hat a fiatal férfiak termékenységére: javítja a hímivarsejtek minőségét és életképességét, sőt a sejtek mozgékonyságát is növeli.
Vágólapra másolva!

Világszerte mintegy 70 millió olyan pár él, amelynek valamelyik tagjánál termékenység-csökkenést vagy terméketlenséget diagnosztizáltak, és az esetek 30-50 százalékában a probléma a pár férfi tagjának tulajdonítható. Korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy sok esetben a hímivarsejtek minőségének romlását olyan tényezők befolyásolják, mint a modern civilizációs életformával járó környezetszennyezés, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen, túl sok cukrot, zsírt és feldolgozott hústerméket tartalmazó, rostszegény táplálkozás.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei legújabb kutatásukban azt vizsgálták, hogy a spermiumok érési folyamatában kulcsszerepet játszó többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű fogyasztása befolyásolja-e a fejlett nyugati társadalomban élő férfiak hímivarsejtjeinek minőségét. A többszörösen telítetlen zsírsavak legfőbb forrásai a halak és halolaj-készítmények, a lenmag és az olajos magvak közül a mandula vagy a dió - ezek kiváló természetes omega-3-források is.

A Biology of Reproduction című szakfolyóiratban közzétett kutatásban 117 egészséges fiatal, 21 és 35 év közötti férfi vett részt, akiknek táplálkozását a nyugati társadalmakban elterjedt, magas zsír- és szénhidráttartalmú, továbbá alacsony rost- és vitamintartalmú élelmiszerek fogyasztása jellemezte. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport étrendjéből teljesen kizárták a dióféléket, míg a másik csoport naponta 7,5 dkg (egy marék) diót fogyasztott. A dió mennyiségét azért határozták meg 7,5 dekagrammban, mert korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy ez a mennyiség már megváltoztatja a vérben lévő lipidek szintjét, de még nem okoz súlygyarapodást egészséges férfiaknál.

A vizsgálatot megelőzően, majd 12 hét elteltével elemezték a kutatásban résztvevő férfiak hímivarsejtjeinek minőségét az ilyenkor megszokott paraméterek (spermiumok száma, életképessége, mozgékonysága, alakja, stb.) szerint. Az eredményekből kiderült, hogy a 12-hetes diókúrán lévő férfiak szervezetében jelentősen megnőtt az omega-3 és omega-6 zsírsavak szintje, és javult hímivarsejtjeik mozgékonysága, életképessége és alakja is. A kontrollcsoport tagjainál ezzel szemben nem tapasztaltak ilyen jellegű változást.

A kutatás vezetője kiemelte: a mostani vizsgálat arra világított rá, hogy a napi 75 gramm dió fogyasztása az egészséges férfiak hímivarsejtjeire valóban pozitív hatással van, azonban nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy a dió hatékonyan bevethető-e termékenységi problémákkal küzdő férfiak esetében is.