Gigafelvásárlás az autókölcsönzői piacon

Vágólapra másolva!
Öt évnyi tárgyalás után vásárolhatja meg a Hertz a Dollar Thriftyt egy 2,6 milliárd dollár értékű készpénzes tranzakció keretében. Ezzel a Hertz bebiztosítaná második helyét az amerikai piacon, és egyidejűleg az utolsó felvásárlás is megtörténne a jelentős részesedéssel bíró autókölcsönzők között. A felvásárlási ár 8 százalékos prémiumot tartalmaz az augusztus 24-i záróárhoz képest.
Vágólapra másolva!

Sikerült végre megállapodnia a két menedzsmentnek a tranzakcióról, melynek keretében az amerikai autókölcsönző piac 18,9 százalékát birtokló Hertz Global Holding felvásárolná az 5 százalékos piaci résszel bíró Dollar Thrifty-t. Mark Frissora, a Hertz vezérigazgatója 2007 áprilisában kezdett tárgyalásokba a negyedik legnagyobb piaci szereplővel, és 2010-ben tett először ajánlatot cégre 1,2 milliárd dolláron.

A jelenlegi ajánlat 87,5 dolláros részvényenkénti árról szól, ami 2,6 milliárd dollárra értékeli a kisebbik céget. Ez az ár 8 százalékos prémiumot tartalmaz a 81 dolláros pénteki záróárhoz képest. A Dollar Thrifty mérlegében szereplő 300 millió dollárt is beleszámolva, nettó 2,3 milliárd dollárt kell majd a Hertznek kifizetnie.

A céltársaság menedzsmentje rendkívüli munkát végzett az elmúlt évek folyamán, és jól döntött akkor is, amikor két évvel ezelőtt fele ennyiért nem adta el a vállalatot. A válság mélypontján, 2009 márciusában az árfolyam 0,6 dolláron is járt, vagyis 18 millió dollárra értékelte a piac azt a vállalatot, amely most több mint két és fél milliárd dollárért kel el.

Az amerikai autókölcsönzők piacát három nagy cég uralja. Az Enterprise Rent-A-Car 38 százalékot ural, a Hertz 18,9 százalékot, az Avis Budget csoport pedig 18,5 százalékot tudhat magáénak a körülbelül 30 milliárd dolláros éves árbevetélű piacból. A Dollar Thrifty az egyedüli komoly szereplő még 5 százalékos részesedéssel, mindenki más 1 százaléknál is kevesebb szeletet hasít ki a tortából.

Mivel egy, a nagyok közötti összeolvadás lehetetlen lenne versenyjogi szempontból, a Dollar Thrifty volt az egyetlen gazdaságilag értelmezhető felvásárlási célpont. A versenyhivatali jóváhagyásra még most is szükség van, azonban a Hertz folyamatosan együttműködött, hogy a jóváhagyás elé ne gördülhessen akadály. Az Avis csoport is versengett egy darabig, azonban kilépett a folyamatból, és a Dollar Thrifty vezetői is egyértelműen a Hertzet támogatták az elejétől kezdve.

A menedzsment várakozási szerint az új vállalat közösen 160 millió dollárt fog megspórolni éves szinten, mely a tavalyi számok alapján 10,2 milliárdos árbevételt és 1,8 milliárdos üzemi eredményt fog elérni.

A piac nagyon kedvezően látja ezt a különlegesen értékes tranzakciót, mind a felvásárló, mind a célpont szempontjából. A Hertz 12 százalékot, a Dollar Thrifty pedig 7 százalékot pattant a hírre.

Hertz

Dollar Thrifty Automotive Group