Optimistán várják a piacok a Jackson Hole-i konferenciát

Vágólapra másolva!
Visszafogott emelkedéssel várják az európai és köztük a magyar piac is a délutáni, jackson hole-i konferenciát. Azonban az wyoming-i esemény mellett több fontos makroadat látott ma napvilágot, amik túl fényesre nem sikerültek, ám mégis optimizmus uralkodik a parketteken.
Vágólapra másolva!

Az összes blue-chip pozitív tartományban tartózkodik, kiemelendő a Richter 1,3 százalékot meghaladó emelkedése. Ezzel egyértelműen a jobban teljesítők között van a mai napon. Nála is nagyobbat robotol a PannErgy, ugyanis a cég vezetősége bejelentette, 5 százalék feletti részesedést szerzett a Soltút Kft.-ben.
Európában is zajlanak az események, a makroadatokon kívül az EU azon bejelentése kavarta fel az állóvizet, ami arról szólt, hogy engedélyezné az ECB-nek a bankunióhoz szükséges feltételeket.
Az EU végleges döntése szeptember 12-re várható, viszont annyi a mai hírből is kiderült, hogy banki licensszel is felruházhatja a központi bankot. A lépés az integráció felé jó lépésként értékelhető, ám az is fontos, hogy a rendszerkockázat megmarad. 6000 bankot felügyelni hatékonyan roppant nehéz, ezt kifogásolta Wolfgang Schäuble német gazdasági miniszter is a minap.
Mindenkori csúcsra emelkedett a munkanélküliség az eurózónában. 1995 óta mérik az adatot, azóta nem volt 11,3 százalék, júliusban azonban mélypontjára süllyedt a foglalkoztatás a 17 tagállamban. A tagországokban mért augusztusi infláció pedig a várt 2,5 helyett 2,6 százalékra kúszott fel.
Váratlan bejelentést tett a Bankia. A spanyol hitelintézet az újratőkésítésen gondolkozik, ám mindezt saját forrásból oldaná meg ahelyett, hogy a 100 milliárd eurós bankmentő csomagból csikarna ki magának egy szeletet. A papír 3,6 százalékot emelkedett a hírre.
Az amerikai határidős árfolyam 0,6 százalék környéki pluszokban várják a mai nyitást, tehát alapvetően bizakodóan várja Bernake szavait a piac.