Vicces hangulatban voltak a Bin Ladent szitává lövő katonák

könyvesboltokban a Nem egy laza nap című könyv, amit egy amerikai katona írt a pakisztáni Oszama bin Laden elleni akcióról
Vágólapra másolva!
Hónapokig gyakorlatoztak egy makettépületben, amikor végre odajutottak, mégsem tudták, hol keressék Oszama bin Ladent - derül ki abból a kedden megjelent könyből, amelyben egy amerikai katona emlékezik vissza a világ legkeresettebb terroristájának megölésére. Az amerikai kormány már a megjelenés előtt titkok felfedésével vádolta a szerzőt, aki a hivatalos verziónak ellentmondva azt írta, Oszama nem fenyegette őket, egyszerűen kivégezték.
Vágólapra másolva!

Az amerikai háztartások könyvespolcain már lassan új sort lehet nyitni egykori vagy mai katonák visszaemlékezéseiből, mert nagyjából félévente megjelenik egy újabb kötet. A Nem egy laza nap című, kedden megjelent könyv viszont mindenképpen kiemelkedik a mezőnyből, hiszen jelenleg az egész ország az elnökválasztás lázában ég, és minden közéleti esemény súlyos százalékpontokat jelenthet egyik vagy másik jelöltnek. Persze a téma sem egy szokványos afgán vagy iraki akció, hanem a világ legkeresettebb terroristájának, Oszama bin Ladennek tavaly májusi likvidálásáról szól.

Forrás: AFP/Amerikai Védelmi Minisztérium

Oszama bin Laden rejtekhelye egy amerikai katonai felvételen

A könyvet Mark Owen álnéven Matt Bissonette írta, aki a haditengerészet katonájaként vett részt az al-Kaida vezetőjének megölésében. A recenziók szerint a könyv nem is annyira a titkos misszió titkosszolgálati eszközökkel megszervezett körülményeiről, sokkal inkább a különleges erők kötelékében szolgálók kemény hétköznapjairól szól. Bissonette az akció előtt Irakban és főleg Afganisztánban teljesített szolgálatot, de részt vett a szomáliai kalózok által elrabolt teherhajó kapitányának kiszabadítási akciójában is. A szerző fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az esetenként téves titkosszolgálati információkra alapozott műveletekben megtapasztalhatta, mennyire fontos a szerencse és a bajtársiasság. A katonák ritkán gyakorlatoztak ugyanazokon a helyszíneken kétszer, miközben a kiképzők folyamatosan monitorozták a kiképzésen részt vevő katonák teljesítményét, az első kisebb megingásnál pedig kidobták őket a csapatból. A szerző felidézi kiképzésének körülményeit, hogyan gyakoroltak a mindig változó formájú mesterséges helyszíneken, hogyan készítették fel őket egy épület lerohanására.

A katonai hétköznapok plasztikus leírása mellett Bissonette odaszól a nagypolitikának is, bár állítása szerint nem akart politikai könyvet írni. "Mi csak újraválasztatjuk ezt a fickót" - idézi katonatársait a szerző, akik az akció előtt arról beszéltek, hogy bin Laden levadászása Barack Obama újraválasztását szolgálja, és pontosan tisztában voltak azzal, hogy küldetésüket fel is használják majd politikai célokra.

Forrás: AFP/Jewel Samad
A Nem egy könnyű nap című könyv a boltban

A szerző szerint George W. Bush elnöksége után az egységnél azt érezték, hogy a washingtoni döntéshozatal egyre nehézkesebb. A katonai és politikai elit tétovázása pedig a bin Laden elleni akciót megelőző időkben csak még jobban nyomasztotta a bevetésre kész alakulatot, amelynek tagjai a szerző szerint amúgy sem voltak a demokrata elnök "igazi rajongói". A New York Times szerint többek között ezért sem akartak a különleges erőknél szolgáló katonák részt venni az Obama-adminisztráció sikerpropagandájában.

A terroristavezér elfogását Bissonette nagyjából ugyanúgy írja le, mint ahogy az korábban a sajtóban már ismertté vált, de a könyv a személyes nézőpont hitelességével átélhetőbbé teszi a támadást. A könyvből kiderül, hogy az akció előtt felépítették bin Laden rejtekhelyének makettjét Észak-Karolinában, bár arról a hadseregnek nem voltak információi, hogy a háromemeletes épület hogy néz ki belülről.

A könyvről beszámoló lapok idézik az a részt, amiben a szerző leírja, hogy amikor a kommandósok a sok gyakorlás után behatoltak az igazi épületbe, még 15 perc elteltével sem találták a terroristavezért. Mikor azonban az egyik katona az egyik hálószobából kikukucskáló fejet pillantott meg, nem tétovázott, lőtt, majd egy nagyobb egység indult el a szoba felé, ahol a vérben úszó bin Ladenbe még egy sorozatot beleeresztettek. Ez a leírás ellentmond a hivatalos verziónak, amely szerint Bin Laden ugyan fegyvertelen volt, de a szobájában fenyegető mozdulatokat tett, ezért lőtték agyon.

"Istenért és a hazáért! Lelőttem Geronimót" - mondta a rádiójába a rajtaütést vezető tiszt a központnak, miután megállapíták a Geronimo fedőnevet kapó bin Laden halálát. Bissonette a lövöldözés után csak egy üres AK-47-est és egy szintén üres Makarov-pisztolyt talált a hálószobában, ami arra utal, hogy bin Ladenék egyáltalán nem készültek a rajtaütésre.

Forrás: AFP/Banaras Khan
Tüntetés Oszama bin Laden megölése után

A New York Times újságírója a könyvben azt találta a legmegrázóbbnak, ahogy a szerző leírta, hogyan vitték bin Laden holttestét a helikopterhez. Bissonette nem csak cipelte a halott terroristavezért, ő volt az is, aki a szakállánál fogva jobbra-balra billentette Bin Laden fejét az azonosításhoz szükséges fotók elkészítéséhez. A szerző azt írja a könyvben: tudatában volt annak, hogy éppen történelmet ír, miközben végrehajtja felettesei parancsát és részt vesz a tengerbe hajítással végződő akcióban. A katonák maguk között még azon is viccelődtek, melyik hollywoodi sztár fogja alakítani őket.

A védelmi minisztérium rögtön meggyanúsította Bissonettet, hogy titkos, a nemzetbiztonságot veszélyeztető információkat közöl az olvasókkal, valamint megsértette az állományba vételekor aláírt titoktartási nyilatkozatot is. A kiadó biztonságpolitikai és jogi szakértői azonban biztosak benne, hogy a kormány nem tud fogást találni sem a könyvön, sem a szerzőn. Mitt Romney republikánus elnökjelölt azonnal elítélte a Fehér Ház titkos információkra vonatkozó kommunikációját és adatkezelését, és független vizsgálatot követelt.

A saját gyermekkorának leírásával induló könyv szerzője maga is egy a különleges erőkről szóló könyv hatására igazolt a hadsereghez. Az volt az álma, hogy egyszer ő is hasonlóan inspiráló művet adjon ki a kezéből.