Poros kerekek egy másik bolygón

Vágólapra másolva!
Lekerült a porvédő burok a Curiosity Mars-járó robotkarján lévő kameráról, így újabb látványos képek érkeztek a Földre.
Vágólapra másolva!

A MAHLI (Mars Hand Lens Imager) által készített képen szokatlan perspektívából láthatjuk a Mount Sharp nevű hegyet a rover bal oldali kerekei között. A kép a 34. marsi napon (sol) készült a robotkar és műszerei tesztelése keretében.

Forrás: NASA
A kép nagyobb méretű változata

A MAHLI fő feladata, hogy közeli, részletes (nagy felbontású) felvételeket készítsen a kőzettömbökről és a felszíni törmeléktakaróról. Ugyanakkor a Curiosity önmagát is fotózhatja vele különböző szögekből, a robotkar állásának megfelelően.

Érdekesség, hogy a MAHLI kalibrációjához egy Abraham Lincoln születésének 100. évfordulójára vert pénzérmét használnak, amelyet a rover burkolatába építettek be. Az alábbi kép 5 centiméteres távolságból készült, de a kamera akár 2,1 centiről is képes megfelelően fókuszálni. A kalibrációs panel egyéb objektumokat és színskálát is tartalmaz. Az érmére tapadva vöröses por látható, amely a landolás során felverődött porfelhőből származik.

Forrás: NASA
A kép nagyobb méretű változata

A MAHLI optikáját egyébként egy visszazárható fedél védi, amelyet a 33. marsi napon nyitottak ki először. Ekkor készült az alábbi kép a felszíni törmeléktakaróról (amelyet az egyszerűség kedvéért talajnak is neveznek). A képen egy 86 centiméter széles felszínrészlet látható. A kép aljánál lévő kőzetdarab körülbelül 8 centiméteres.

Forrás: NASA
A kép nagyobb méretű változata