A német gazdasági minisztérium nem tart a recessziótól

Vágólapra másolva!
Bár az OECD a német gazdaság visszaesését valószínűsíti, a német gazdasági minisztérium növekedésre számít az euróövezetben  érvényesülő recessziós tendenciák ellenére is.
Vágólapra másolva!

Nem fenyeget recesszió Németországban, az Európai Unió legnagyobb gazdasága az év második felében is stabilan növekedik - áll a német gazdasági minisztérium kedden közölt elemzésében, amely ellentmond a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a német gazdaság visszaesését valószínűsítő előrejelzésének.

A tárca helyzetértékelése szerint a német gazdaság "a nehéz világgazdasági környezetben és az euróövezetben érvényesülő recessziós tendenciák közepette is ellenállónak és erőteljesnek bizonyult", és az idei harmadik és negyedik negyedévben is növekedik tovább. Igaz, az utóbbi időszakhoz képest "érezhetően mérsékeltebb dinamikával".

Az ipar teljesítményét előrejelző mutatók több hónapon keresztül romlottak, de augusztusban stabilizálódtak, a tényadatok pedig kedvezőek: az ipari termelés júliusban éves szinten 1,7 százalékkal, az építőipar teljesítménye 1,9 százalékkal nőtt. Mindkét érték meghaladta a várakozásokat - mutatott rá a minisztérium.

Az export továbbra is bővül, júliusban 0,5 százalékos növekedést mértek - áll az elemzésben, amely szerint megjelentek az euróövezeti válság enyhülésére utaló első jelek is. Az Olaszországból és Portugáliából érkező import például növekedik, ami azt jelezheti, hogy hatásosak a versenyképesség javítását célzó szerkezeti reformok.

Az ipar elsősorban a belföldi, illetve az euróövezeten kívül mutatkozó kereslet révén bővül, vagyis sikerült ellensúlyozni az euróövezeti válság hatását. Ugyanakkor a konjunkturális kilátásokat illetően "továbbra is túlsúlyban vannak a lefelé irányuló kockázatok, (...) nem utolsósorban az euróövezeti államadósság-válság hatására kialakult bizalmi válság miatt". A krízist csak növekedésorientált konszolidációval és hiteles reformpolitikával lehet megoldani. Az Európai Központi Bank új kötvényvásárlási programja hozzásegíthetnek ugyan a nagyobb baj elkerüléséhez, de nem helyettesíthetik a szerkezeti reformokat - áll az elemzésben.

A Financial Times Deutschalnd című üzleti lap a minisztériumi helyzetértékelésről előzetesen, keddi beszámolva rámutatott, hogy a tárca ellentmond a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előző héten megjelent prognózisának, amely szerint a német gazdaság az idén enyhe recesszióba kerül.

A hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 0,7 százalékkal, a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt Németországban. A kormány várakozása szerint az év egészét tekintve 0,7 százalékkal növekedhet a GDP. A vezető német gazdaságkutató intézetek közös előrejelzése szerint 0,9 százalékos GDP-növekedés várható 2012-ben.