Illegális az élelmiszer-kereskedelem negyede

Vágólapra másolva!
Minden negyedik adóforint eltűnik az élelmiszer-kereskedelemben az Ernst and Young elemzése szerint. Az illegális kereskedelem összesen 130 milliárd forintos veszteséget okoz.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerek kereskedeleménél négy adóforintból egy nem folyik be a költségvetésbe, az ágazatban 130 milliárd forint adót csalnak el évente - írta a Magyar Nemzet.

A lap hétfői számában az Ernst and Young adótanácsadó elemzését ismertetve azt írta: legalább 130 milliárdos veszteséget okoznak a zöldség-, a gyümölcs-, a hús- és a baromfitermékek, a növényolaj, a kávé, a cukor, a tej- és a malomipari cikkek jogsértő kereskedelmére szakosodott illegális körök.

Az adótanácsadó szakembere elmondta: a körhintacsalásnak nevezett áfacsalási módszer egyik válfaja az "exportmódszer". Ebben a cégek EU-exportra veszik meg a terméket áfafizetés nélkül, azonban utóbb több cégen keresztül Magyarországon értékesítik. A másik típus az importmódszer, amelyben EU-n kívüli országból hoznak be élelmiszert, ennek egy részét legálisan értékesítik, a másikat papíron az EU-n kívülre szállítják, miközben fiktív számlával belföldön adják el.

Az Ernst and Young becslése szerint az áfacsalás költsége viszonylag magas, így 10 százalékos áfakulcsnál már nem érné meg a visszaélés. Amennyiben nincs mód az áfa mérséklésére, akkor a fordított adózás bevezetését javasolják legkésőbb a jövő év elejétől - áll a tanulmányban, amelyet az alapvető élelmiszerek gyártóit, forgalmazóit tömörítő érdekvédelmi szervezet megbízásából készítettek.