Nem indul az idén az állami mobilszolgáltató

Vágólapra másolva!
Nem indulhat el az idén az állami mobilcég, mivel egy bírósági döntés szerint újra kell pályáztatni azoknak a rádiófrekvenciáknak a használatát, amelyeket az MPVI Zrt. is használt volna működéséhez.
Vágólapra másolva!

Az állami mobilszolgáltató indulását az év elején jelentették be: az MPVI Mobil Zrt. áprilisban, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciapályázatán szerezte meg az ország területén való működéséhez szükséges rádiófrekvenciák használatának jogosultságát. Ennek a pályázatnak a végeredményét semmisítette meg ítéletében hétfőn a Fővárosi Törvényszék Ennek következtében a mobilszolgáltatások nyújtására használható rádiófrekvenciák használatát újra kell pályáztatni, így a negyedik operátorként piacra lépni kívánó állami mobilcég az idén már biztosan nem tudja beindítani szolgáltatását.

A bíróság szerint a frekvenciapályázaton állami cég eleve nem is indulhatott volna egy hatályos kormányrendelet értelmében. Ezt a hírközlési hatóság és az MPVI vitatja, mivel az eljárás közben lépett hatályba az NMHH újabb rendelete, amely már nem tiltotta állami szereplő indulását a frekvenciatenderen - számolt be az MTI. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, azonban a Kúriától (a korábbi Legfelsőbb Bíróság) a hírközlési hatóság vagy az MPVI kérheti annak felülvizsgálatát.

Roamingkötelezettség miatt pereltek a már piacon lévők

Az eredeti tervek szerint a három állami tulajdonú cég, a Magyar Posta Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest konzorciuma által létrehozott MPVI-nek még az év végéig el kellett volna indítania Budapest belső kereületeit lefedő saját mobilhálózatát. A hírközlési hatóság korábbi határozata értelmében a már működő három mobilszolgáltatónak kötelező lett volna belföldi roamingszolgáltatást nyújtania az állami szolgáltatónak arra az időre, amíg az még nem rendelkezik teljes belföldi lefedettséggel. E kötelezettség miatt fordultak a bírósághoz a már piacon lévő mobilszolgáltatók. A bíróság döntése szerint a roamingkötelezettséget a hírközlési hatóság jogsértő módon írta elő a mobilcégeknek.

A meglévő mobilcégek is elveszíthetik rádiósávjaikat

Az MTI értesülései szerint annak eldöntése, hogy a hírközlési hatóságnak az eredeti állapotot kell-e helyreállítania, vagy új tendert kell hirdetnie, meghaladta a bíróság hatáskörét, ezért erre vonatkozó kitételt nem tartalmaz az ítélet. Nem kedvez mindenben a tender érvénytelenítése a már működő mobilszolgáltatóknak sem, mivel a frekvenciapályázaton ezek a cégek is megvásárolták bizonyos frekvenciák használati jogát. Bár nem mindegyik mobilcég vette már használatba az új spektrumokat, ha egy sávot vissza kell adni, az egy mobilcég számára például a mobilinternetes lefedettség csökkenését is eredményezheti. A T-Mobile, a Telenor és a Vodafone összesen több mint 43,8 milliárd forintot fizetett a mobilinternetes szolgáltatások üzemeltetésére használható frekvenciákért az év elején meghirdetett árverésen.

A mobilszolgáltatók egyelőre nem reagáltak érdemben a döntésre. Az MPVI még elemzi a határozatot, és tulajdonosaival mérlegelni fogja a teendőket. A Telenor és a Vodafone egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést. A Magyar Telekom az MTI megkeresésére közleményben erősítette meg korábbi álláspontját, amely szerint Magyarországon jelenleg is jól működik és igen erős a mobilpiaci verseny.

Az [origo]-t kiadó Origo Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.