Vágólapra másolva!
A régi fehérvári sikereket idéző szerepléshez rögtön a Genk otthonában el kezdenie a pontok gyűjtését az Európa Ligában a Videotonnak. A csapat korábbi ásza, Szabó József szerint, ami bejött a kieséses szakaszban, az nem hatékony a csoportkörben, így a Sousa-csapatnak nyíltabb játékra kell váltania. A Genknél három évet töltő Tóth Balázs agresszív erőfocit vár az ellenféltől, amelynek Köteles László kapus szerint esze ágában sincs lenézni a magyar csapatot.

Hajnal és Huszti is az Európa Ligában - a csütörtöki program

Az UEFA európai klubranglistája nem sok jót sejtet az EL csoportkörében a Köteles Lászlót foglalkoztató Genk ellen rajtoló Videoton számára. Az elmúlt öt év nemzetközi kupaszereplései alapján a riválisok közül a Sporting a 21., a Basel 42., a Genk a 96. helyen áll, míg a Videoton csak a 277. De a legjobb magyarnak számító DVSC is csak 146., vagyis az öt éven belül három BL- és EL-csoportkörös szerepléssel éledező magyar foci számokban még mindig messze van az európai középmezőnytől.

Ezekre az adatokra azonban zsinórban hat meccsen sikerült rácáfolnia Paolo Sousa csapatának, miután a selejtezőben idegenbeli 1-1-gyel és hazai 0-0-val elbúcsúztatott Slovan Bratislava a 160., a Gent (itthon 1-0, idegenben 3-0) a 120., a Trabzonspor (mindkét meccsen 0-0, majd büntetőkkel 4-2) a 86. helyen áll. Ráadásul nem csupán a jelenéből, hanem a múltjából is meríthet a fehérvári csapat, hiszen 1984 őszén hasonló erőviszonyok között kezdett el menetelni és az UEFA-kupa döntőjéig jutott, miközben akkor már a második körre kihullott mellőle a Győr, a Siófok és a Honvéd.

Az egyékes felívelgetés halott dolog

A Dukla Praha, a PSG, a Partizan, a MU és a Zeljeznicar vesztét okozó menetelésben főszerepet vállaló Szabó József minden hazai meccsen a lelátón szurkol a fehérváriaknak, akiknek szerinte a csoportkörben újítaniuk kell. "A selejtezőben nem is a védelem, hanem inkább a csapat védekezése volt tökéletes, Paolo Sousa precízen kitalálta a rendszert" - mondta az [origo]-nak a korábbi csatár. "Ezeken a páros meccseken elég volt a sikerhez, hogy nem kapunk gólt, a csoportkörben viszont a pontok számítanak, ehhez bátrabb játékra lesz szükség."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
A főtábláig öt rúgott góllal jutottak, a csoportkörben több találat kellene

A Kovács Ferenc irányította Vidi a PSG-t (4-2 idegenben), a Partizant (5-0 hazai pályán) és a Zeljeznicart (3-1-es hazai siker) is képes volt megszórni, és a döntő visszavágóján is volt mersze gólt lőni a Realnak, melyet a hazai 0-3 után Madridban 1-0-ra megvert. Az UEFA-kupában tíz gólig jutott Szabó hasonló felfogást javasol az utódoknak. "A sokszor egy ékkel játszó Vidiben Nikolic vagy éppen Torghelle néha nagyon egyedül van. Ha nem érünk fel melléjük, csak felívelgetjük a labdákat, az halott dolog. De megvan a potenciál a csapatban a támadóbb focihoz, miután olyan lendületes játékosaink vannak, mint Oliveira vagy Gyurcsó."

A PSG gyors mattolása lehet a példa

A Genk elleni csata előtt adja magát, hogy a magyar csapat a belga bajnokságban Kötelesékkel azonos pontszámmal álló Gent kiejtéséből merítsen. "Biztató a kettős győzelem, de ne felejtsük el a Debrecen kettős vereségét a Bruges ellen ugyanebben a sorozatban" - figyelmeztetett Szabó. "A két ország focija között mindenesetre nincs nagy különbség, ezért a szerencsére is szükség lesz, láthattuk, hogy a Bruges-DVSC és a Gent-Videoton meccsen is megsorozták az elején helyzeteket hibázó csapatokat. Jót tenne a Vidinek egy olyan gyors gól, mint amit a PSG 4-2-es idegenbeli legyőzésénél szereztem a 3. percben, az megadta az alaphangot."

Forrás: MTI/BELGA/Bruno Fahy
Oliveira (középen) lendülete jó alap lehet a támadóbb felfogáshoz

A párhuzamok ellenére Szabó szerint nem szabad összehasonlítani a két csapatot, mert egészen más viszonyok között szerepeltek. A mostani Viditől bravúrnak tartaná a továbbjutást, amihez szerinte 8-10 pontot kell összegyűjteni.

Még mindig hiányzik a Chelsea-nek eladott tehetség

A Genk a hétvégén 21 ezer néző előtt 1-1-es hazai döntetlennel hangolt az EL-meccsre. Köteles László szerint nem a legjobb a hangulat a két győzelemmel és öt döntetlennel a bajnokság 4. helyén álló belgáknál. "A Beveren ellen kötelező lett volna a győzelem, emiatt búslakodunk, viszont általános a megállapítás, hogy a mutatott játékkal nem volt különösebb gond" - mondta a Vidi.hu-nak a napokban egy sérülés miatt négy hétre kidőlt kapus. Köteles azt is elárulta, hogy az öltözőbeli beszélgetések alapján a tavalyi BL-csoportkörben három döntetlent elcsípő belgáknak eszük ágában sincs lebecsülni a magyar ellenfelet.

A Beveren elleni botlást a holland vezetőedző, Mario Been sem emésztette meg egykönnyen, és több változtatást is ígért a kezdőcsapatban. A belga sajtó szerint a Genknél még mindig téma a januárban a Chelsea-nek januárban 7 millió fontért eladott Kevin De Bruyne, akinek a pótlását a középpályán nem sikerült megoldani. A 21 éves belga válogatott azzal is bosszúságot okozott, hogy augusztusban kölcsönadta őt a PL címvédője, de a Genk hiába várta tárt karokkal vissza, a Werder Brement választotta.

Forrás: MTI/EPA/Burak Altinoz
Tóth Balázs sokkal agresszívabb focit vár a Genktől

A belgákról közelebbi információt a fehérváriak saját csapatukból is nyerhettek, miután Tóth Balázs három évig a Genk focistája volt. A belgákkal kupagyőzelemig jutó középpályás szerint a Genk hasonló játékerőt képvisel, mint az oda-vissza legyőzött Gent, ám egészen eltérő játékstílusa van. "Mostani ellenfelünk fizikálisan erősebb, és egyfajta agresszív erőfocit játszik" - idézte a Vidi.hu Tóth Balázst, aki szerint a fehérvári lehetőségek a csütörtöki meccsen is meglesznek, minden azon múlik, ki tudják-e használni ezeket.

A mérkőzést élőben adja a Story4.