Feltérképezi a világot a szuperruha

mentő, mentőszolgálat, 
A szolgálatban lévő mentőautók pillanatnyi helyzetét jelölő térkép látható egy monitoron az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Központi Irányító Csoportjának központjában, az V. kerületi Markó utcában
Vágólapra másolva!
Az MIT fejlesztői olyan viselhető szenzort fejlesztettek ki, amely automatikusan feltérképezi viselője teljes környezetét. Az egyelőre prototípusként létező technológia a jövőben a katasztrófavédelmi munkálatokat könnyítheti meg.
Vágólapra másolva!

A rangos amerikai műszaki egyetem kutatóinak fejlesztése azért érdekes, mert nem meglévő térképet használ, hanem maga tárolja el a a bejárt útvonalakat, azaz gyakorlatilag automatikusan rajzolja saját térképét - adta hírül a Science Daily tudományos hírportál. A táblagép nagyságú eszköz prototípusának bemutatójának résztvevői egy laptopon követhették nyomon az egyik hallgató útját egy konferenciaközpont egyik távoli folyosóján, mellette pedig folyamatosan rajzolódott ki a bejárt folyosók alaprajza és formája. A nyakba akasztható szerkezeten egy gomb segítségével lehet érdekes helyszíneket elmenti, később ezt a funkciót akár szöveges, akár hangalapú jegyzeteléssel egészíthetik ki.

A megoldás segítségével például katasztrófák helyszíneit tudják a károk elhárításában résztvevő mentőegységek könnyen feltérképezni, bejelölve ad-hoc térképükön a kiemelt veszélyességű területeket is. Az automatikus térképező berendezés alapjául szolgáló technológiát automata robotokból származik, de az emberi viselést biztosító módosításokat végeztek rajta. A prototípusban egy 270 fokos látószögű lézeres távmérő pásztázza a környezetet, hasonló berendezéssel vannak felszerelve a Google Street View panorámáit készítő járművek is.

Forrás: MIT
A táblagép nagyságú eszköz prototípusa egy hallgató nyakában

Mivel egy sétáló ember nyakában lévő eszköz rázkódik, a távmérő nem tudna pontos információkat rögzíteni, ezért a szerkezetet felszerelték gyorsulásérzékelővel és giroszkóppal is, amelyek segítségével utólag korrigálhatók a bemozdulás által okozott torzítások. Egy beépített digitális kamera pedig folyamatosan vizuális információt rögzít a felhasználó környezetéről.