Nincs biztonságos atomerőmű Európában

Vágólapra másolva!
Egy stresszteszt szerint szinte minden európai uniós atomerőmű biztonsági kihívásokkal küszködik. Sok helyen még a Csernobil után előírt biztonsági fejlesztéseket sem hajtották végre.
Vágólapra másolva!

Szinte nem találtak hibátlanul működő európai atomerőművet egy publikálásra váró kutatás szerint - írja a brit BBC. A fukusimai katasztrófa után végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy az uniós erőművek hogyan reagálnának extrém vészhelyzetekre, a vizsgálatot végzők több száz hibát találtak, amelyek kijavítása elérheti a 25 milliárd eurót.

A jelentés tervezete szerint 47 uniós atomerőmű 30 kilométeres körzetében él legalább 100 ezer ember, aki veszélybe kerülhet, ha nukleáris baleset történik valamelyik reaktorban. A jelentés szerint a csernobili katasztrófa után megemelték az erőművek biztonsági szintjét, de az előírt változtatásokat több helyen a mai napig nem hajtották végre.

Az európai nukleáris biztonságért felelős szervezet már a jelentés megjelenése előtt bírálatot fogalmazott meg, amely szerint nem lenne szabad olyan nyelvezetet használni a jelentésben, amely aláaknázza Európa lakóinak nukleáris biztonságba vetett hitét.