Vágólapra másolva!
A második legmelegebb nyár volt a 2012-es az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint. Ráadásul egyharmadával kevesebb eső esett, mint szokott, és az augusztus bekerül az évszázad legszárazabb augusztusai közé.
Vágólapra másolva!

A forróság Szegeden és környékén volt a legnagyobb: a mérések szerint júniusban, júliusban és szeptemberben több mint 23 Celsius-fok volt átlaghőmérséklet, ami 3,5 fokkal több, mint a sokévi átlag.

Az ország délebbi részein és Budapesten átlagban 22-23 fokos meleg volt a nyáron. Hűvösebb idő, vagyis 15 fok alatti átlaghőmérséklet a magasabban fekvő területeken volt, például a Mátrában és a Bükkben.

Forrás: OMSZ

Az ÁNTSZ akkor ad ki harmadfokú hőségriadót, amikor az átlaghőmérséklet három egymást követő napon több lesz 27 foknál, vagyis sem hajnalban, sem késő este nincs hűvös. Ez a 20. század elején még ritkán fordult elő, viszont rendszeressé vált az elmúlt két évtizedben az OMSZ elemzése szerint. Budapesten az idén huszonnégy hőhullámos nap volt, 2011-ben csak hét, 1991-ben tizenhárom.

Számos napi hőmérsékleti rekord is megdőlt a nyáron az OMSZ elemzése szerint. A napi hőmérsékleti rekord négyszer dőlt meg. Június 19-én Bugacon 35,5 fok volt, július 2-án Túrkevén 38,4 fok. Augusztus 22-én és 24-én Baja Csávoly állomáson mértek 39,1 és 40,4 fokot.

Forrás: OMSZ

Jóval szárazabb is volt a nyár a megszokottnál: egyharmadával kevesebb csapadék volt, mint amennyi a sokéves átlag. Az augusztus az elmúlt 112 év legszárazabb augusztusa volt, ekkor országos átlagban a szokásos csapadékmennyiség 13 százaléka hullott csak le az 1901 óra mért adatok alapján. Júniusban egyötödével volt kevesebb eső, mint szokott. Júliusban kicsivel több, pontosabban 2 százalékkal volt több csapadék, mint a sokévi átlag. A katasztrofális szárazság összefügg a klímaváltozással, erről szóló cikkünket itt olvashatja.