Növelnék az amerikai olajexportot

Vágólapra másolva!
Engedélyt kapott a BP arra, hogy az USA-ból Kanadába exportáljon kőolajat, illetve öt másik társaság is hasonló kérvényt adott be az amerikai hatóságokhoz.
Vágólapra másolva!

A több olajmamut, illetve a világ legnagyobb független olajkereskedője, a Vitol is engedélyt szeretne kapni az amerikai hatóságoktól, hogy olajat exportálhassanak - számolt be a Financial Times. A BP már kapott jóváhagyást a kanadai olajexportra, de a Royal Dutch Shell is szeretne hasonló papírokhoz hozzájutni.

Mivel az USA jelentős olajimportőr ország, emiatt engedélyhez van kötve, hogy kik vihetnek ki olajat az országból. Jelenleg háromször nagyobb mennyiségben importálnak kőolajat, mint exportálnak. Az észak-dakotai és a texasi termelés felfutása a palaolaj révén viszont megnövelte az olajkínálatot, amit sokan Kanadába vinnének. Az exportálandó mennyiségről egyelőre nem tettek közzé pontos adatot.

A Financial Times értesülései alapján a Mexikói-öbölből Kanadába tankerhajókon vinnék az olajat az Imperial Oil, az Irving Oil és a koreai nemzeti olajtársaság finomítóiba, aminek egy részét késztermék formájába akár az USA-ba is visszaszállíthatják.

Az USA-ban olajat hajón szállítani csak úgy lehet, hogyha a hajó, a legénység is amerikai. Emiatt a tankereken szállított olaj feldolgozásának költsége megemelkedhetnek. A Mexikói-öbölből Kanada keleti partjaihoz szállítani az olajat nagyjából 1,5 dolláros költséggel jár hordónként, míg Texasból Philadelphiába 4,55 dollárba kerül hordónként a Poten & Partners hajóügynök szerint.

olaj