Szövetségre lép Donald kacsa és Darth Vader

Vágólapra másolva!
Több mint 4 milliárd dollárt fizet a Disney George Lucasnak a világhírű Star Wars és Indiana Jones franchise-okat birtokló cégéért. A Disney hatalmas mennyiségű tartalomhoz és potenciális jogdíjhoz jut a Lucasfilm beolvasztásával.
Vágólapra másolva!

4,05 milliárd dollárért felvásárolja a Disney (NYSE) a leginkább a Star Wars sorozatról ismert Lucasfilmet az alapító-tulajdonos George Lucastól. A vételár felét készpénzben, felét pedig saját részvényeivel fizeti ki a szórakoztatóipari óriás, így George Lucas egy csapásra a cég második legnagyobb nem intézményi befektetőjévé válik, 40 millió részvénye 2,2 százalékos részesedést jelent majd.

A cég az akvizícióval a portfóliójában tudhatja a Star Warsból megismert figurák mellett a hasonló ismertségnek örvendő Indiana Jones franchise-t, minden kapcsolódó joggal. A Disney az ügylet mellett a Star Wars sorozat további három filmmel történő bővítését is célul tűzte ki. A Star Wars minden idők második legnagyobb jegybevételét generáló sorozata a Harry Potter mögött, 4,54 milliárd dollárt hozott a konyhára.

Jól passzol a stratégiába

A lépés kiválóan illeszkedik a Disney korábban megfogalmazott stratégiájába, miszerint a gyorsan változó környezetben nem kifejezetten a csatornákra, hanem az ott közvetített tartalmakra kell koncentrálni. Ennek szellemében vezényelte le korábban a Pixar és a képregénykiadó Marvel korábbi felvásárlását is, összesen mintegy 11,2 milliárd dollár értékben. Robert Iger, a Disney vezérigazgatójának filozófiája, hogy az emlékezetes karakterek mindig értékesek lesznek, mindegy milyen média közvetítésében jelennek meg.

A Disney árbevételében a legnagyobb szeletet továbbra is a saját kábelcsatornák adják, de egyre erőteljesebben igyekszik a cég más frontokon is növelni a jelenlétét. A Star Wars jogainak átvételével nem kizárólag a filmes bevételeit növelheti - a sorozat három új része valószínűleg hatalmas érdeklődésre tart majd számot -, hanem a különféle rajongói termékek eladása, és a téma köré átszervezett vidámparkok bevétele is megugorhat. A Star Wars egyúttal segíthet az egyelőre veszteséget termelő digitális-interaktív média üzletágnak is.

Érdekesség, hogy a Pixart 7 milliárd dollárért az Apple alapító-vezérigazgatójától, Steve Jobstól vásárolta meg a Disney 2006-ban, viszont a Pixar éppen George Lucas cégéből, a Lucasfilmből vált ki 1986-ban, Jobs is ekkor lett főrészvényes. A Marvel 2009-es akvizíciója is kifizetődőnek tűnik, az első Disney alatt készült Marvel film, az Avangers az év legnagyobb jegybevételét hozó mozija eddig 2012-ban, világszerte összesen 1,51 milliárd dollárt bevételt termelt.

Disney (NYSE)