Vágólapra másolva!
(T)egyél mindennap azért, hogy bajnok lehess!, ez a szlogenje a Magyar Olimpiai Bizottság most induló rendezvénysorozatának, amellyel a kétszázezer hazai utánpótlás sportolóhoz szeretnék eljuttatni a tudatos sporttáplálkozás fontosságát.

A rendezvénysorozat az FTC klubban, 250 utánpótlás sportoló gyermek és szülő részvételével indult útjára. A kézilabdacsarnokban összegyűlt érdeklődőknek Szabó Bence, a MOB új főtitkára nyitotta meg az eseményt.

"Mára az élsportolóknak is fel kellett ismerniük, hogy eredményeiket nagyban befolyásolja a táplálkozásuk. A jövő olimpiai, világ-, és Európa Bajnokai abból a kétszázezer ifjú sportolóból kerülnek ki, akik most az utánpótlást alkotják. Ezek a rendezvények nekik szólnak, hogy felismertessük velük, már most sem mindegy, hogyan táplálkoznak. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben továbbra is lépést tudjunk tartani a világ sport-élvonalával, a sporttáplálkozás terén is fel kell zárkóznunk. A MOB felelősséget érez ennek megvalósításában, ezért kezdeményezte az oktató előadások megrendezését." - hangoztatta a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.

Az eseményen számos olimpiai bajnok, élsportoló is megjelent, hogy jelenlétükkel kifejezzék támogatásukat a kezdeményezés iránt, illetve saját tapasztalataikat megosztva ebben is példát mutassanak az utánpótlásnak. "Én a táplálkozással tudatosan négy-öt éve kezdtem foglalkozni, mert egy élsportolónak a kor előre haladtával mindig kell keresni olyan dolgokat, amik előrébb viszik a teljesítményét. A tudatos táplálkozás hatását nagyon hamar megéreztem nemcsak az eredményeimben, hanem a szervezetem reakcióiban is. Ha egy sportoló már gyermekkorban elsajátítja ennek alapjait, akkor felnőtt korára ez is az élete részévé válik, ezért fontos, hogy a sportoló gyerekek ezzel a tudatossággal nőjenek föl és válhassanak élsportolóvá." - emelte ki Kovács Katalin háromszoros kajak-kenu olimpiai bajnok.

Kovács Ildikóhoz, akit 2010-ben az Év dietetikusának is megválasztottak, közel 1000 felnőtt és utánpótláskorú élsportoló fordult már táplálkozási tanácsadásért: "Magyarországon még csak mostanában kezdik felismerni az élsportolók, edzők, sportvezetők a tudatos táplálkozás jelentőségét, amely a fejlett országokban kb. egy évtizede a sportolók felkészülésének alapját jelentik. A SportVitalitásnál megforduló olimpikonok, bajnokok egyre növekvő száma viszont azt mutatja, hogy az igény egyre nő a tudatosság iránt. Általános táplálkozási szabály nagyon kevés van, hiszen a legmagasabb szinten már testre szabott étrendet készítünk, amelyet a sportág, a felkészülési és versenyidőszak adott periódusa, a kitűzött cél, és persze a sportoló adottságai egyaránt befolyásolnak. Fontos viszont, hogy az alapokat már gyermekkorban elsajátítsák a sportolók, például megtanulják, hogy verseny előtti napon nem szabad nehéz ételeket enni." - hangoztatta az egyik legfőbb szabályt Kovács Ildikó.

A hazai sportvezetés nemcsak a tájékoztató előadásokkal járul hozzá az edukációhoz. "A látványsportágakat segítő TAO-támogatásokkal a kormány lehetőséget biztosított arra, hogy az utánpótlás fejlesztéshez szükséges pénzügyi feltételek rendelkezésre álljanak. A közelmúltban hozott döntés alapján jövőre további 14 sportág részesül jelentős állami támogatásban, amely a tanácsadói tevékenységek elszámolására is lehetőséget nyújt." fogalmazott Szalay Ferenc, a Parlament Turisztikai és Sportbizottságának elnöke. Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hozzátette: "A sportszövetségek képviselőinek fontos tudni, hogy az utánpótlás sportolók tudatos táplálkozásának fejlesztése beépíthető a pályázatokba dietetikai tanácsadás címszó alatt."