Felülvizsgálja terveit az E.ON - ütik a részvényt

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzusnál erősebb beszámolót tett közzé ma reggel a német energetikai óriás, az E.ON. A társaság az előző negyedévben 28,23 milliárd eurós árbevételt és részvényenként 38 centes profitot ért el. A menedzsment ugyanakkor nem túl optimista, felülvizsgálja a terveit, ráadásul az osztalék is veszélybe kerülhet. A részvény utóbbi miatt 5 százalékos mínuszban indította a napot.
Vágólapra másolva!

Ma reggel piacnyitás előtt számolt be a harmadik negyedéves eredményéről a német E.ON. Az energetikai szolgáltató a tavalyi év hasonló időszakához képest és a Bloomberg által gyűjtött elemzői konszenzushoz képest erősebb számokat tett közzé.

A társaság harmadik negyedéves árbevétele 12 százalékkal lett nagyobb a Bloomberg konszenzusnál, míg éves alapon 15 százalékot meghaladó volt a bővülés. Az egy részvényre jutó profit szintjén pedig 64 százaléknál nagyobb a publikált érték, míg tavalyhoz képest 10 százalékos expanzióra volt képes az E.ON.

Forrás: [origo]

Tegnap a vállallat piaczárás után arról számolt be, hogy a 2013-as terveit felülvizsgálja, mivel jelentősen megváltozott a környezet. A ma reggeli gyorsjelentésből kiderül, hogy nemcsak a jövő évi prognózisokon módosít a cég, hanem az utána következő két évit is korrigálja. Ráadásul a társaság törölte várakozásaiból a minimum osztalékszintet is.

A cég úgy véli, 2012-ben 10,4-11 milliárd euró lehet az EBITDA, míg a nettó profit 4,1-4,5 milliárd eurót tehet ki. A kilenchavi adatokat figyelembe véve látható, hogy az előbbi 80-85 százalékát már teljesítette a társaság. A profitcél esetében pedig 90-98 százalékot hozhatott eddig össze a vállalat. A cég 1,1 eurós osztalékfizetést tervez az idei üzleti évre, ami több mint 6 százalékos osztalékhozamot jelent.

Augusztus közepén az E.ON 2013-ra 11,6-12,3 milliárd eurós EBITDA elérését tűzte ki zászlajára 3,2-3,7 milliárd eurós profit mellett. Akkor azt várta a cég vezetése, hogy jövőre is ki tudnak fizetni 1,1 eurós osztalékot.

Az előző prognózis publikálása óta jelentősen módosulhatott a vállalat jövőképe, hiszen nem megszokott, hogy a többéves előrejelzését törli egy cég néhány hónap leforgása alatt. Az energiapiac komoly átalakuláson megy keresztül, Németországban a megnövekedett zöldenergiafelhasználás is megnehezíti a E.ON dolgát. A tavalyi fukushimai atomkatasztrófát követően a németek az erőműveiket leállították, ami szintén nehéz helyzetbe hozta az E.ON-t. Azt is érdemes észrevenni, hogy tavaly óta 15 százalékot esett a villamosenergia-ára. A gáztüzelésű erőművek profitabilitása pedig az olcsó szén miatt nyomás alatt van. Ebben szerepe van annak is, hogy az USA-ban az olcsó palagáz miatt sokan euróopai szereplőknek adják el a szenet, melyet nem olyan bonyolult szállítani, mint a cseppfolyós földgázt.

A menedzsment a beszámoló során arról is panaszkodott, hogy a korábban bejelentett kiadás csökkentést nem tudja kellő hatékonysággal végrehajtani.

A befektetők reakciója azt mutatja, hogy a célok újragondolása miatt nagy a bizonytalanság a részvény körül. Jelentősen csökkenthetik az augusztusban kitűzött számokat. A piaci szereplők vélhetően nem örülnének az osztalék csökkentésének sem, de a legfrissebb hírek alapján erre is fel kell készülniük a részvény tulajdonosainak.

Az elmúlt napokban jól lehetett látni a grafikonon a papír elgyengülését, amit úgy tett meg, hogy a DAX index még mindig a csúcs közelében mocorgott.

EON (Xetra)

Forrás: [origo]