Pesti hotelről álmodik a szaúdi herceg

Vágólapra másolva!
A szaúdi herceg, Alwaleed bin Talal wellness-hotelt tervez Budapestre - mondta el Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Arab Newsnak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Parragh egy ötven fős magyar delegáció élén érkezett Szaúd-Arábiába, ahol a különböző ágazatok képviselői tárgyaltak potenciális üzletfelekkel és kormányzati emberekkel a lehetséges gazdasági együttműködésről.

A delegáció egyebek mellett a szaúdi herceggel folytatott megbeszéléseket, aki egyben az ország egyik legbefolyásosabb üzletembere. "Az ötlet a herceggel folytatott megbeszélésen merült fel" - mondta Parragh a fürdővel kombinált budapesti szállodaépítési elképzeléssel kapcsolatban.

A delegáció a hercegen kívül két nagy - a Bin Dawood és az Azizia Panda nevű - élelmiszerkereskedelmi vállalattal, valamint a Binladin Group építőipari céggel is tárgyalt Dzsiddában.

Parragh elmondta, hogy a következő lépés egy szaúdi delegáció Budapestre hozása lesz jövő tavasszal, ekkor már aláírhatnak egy megállapodást is a két ország üzletemberei.

Az együttműködés szerinte azért lehet sikeres, mert már az idén az első hat hónap alatt 40 százalékkal, 214 millió dollárra nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

A kamara elnöke kifejtette, hogy bár a két ország kultúrája, vallása, történelme, nyelve és jogrendszere különbözik, mindkét nép nyitott arra, hogy a másikat megértse.

A közelmúltban Budapesten kétnapos arab-magyar gazdasági találkozó volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette az arab-magyar kapcsolatok erősítésének fontosságát és a két nép közötti hasonló vonásokat. Erről itt olvashat bővebben.