Minimális javulás a beruházásoknál

Vágólapra másolva!
Az első két negyedév siralmas adata után némi javulás következett be a beruházásoknál, ám még így is mínuszban van az index.
Vágólapra másolva!

Minimálisan javult a helyzet a gazdaság egyik hajtóerejét jelentő beruházásoknál. A harmadik negyedévben 2,1 százalékkal csökkentek a magyarországi beruházások éves szinten, az előző negyedévhez képest 1,1 százalékos volt a hanyatlás - közölte csütörtök reggel a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az eredmény valamivel jobb a piaci várakozásoknál, a Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 3 százalékos visszaesést jósolt. A friss adatok szerint lassúbb a hanyatlás, mint az előző két negyedévben, akkor ugyanis 8,6, illetve 5,9 százalékos csökkenést ment végbe a beruházásoknál. A kilenchavi adat azonban még mindig kiábrándító képet mutat, éves szinten 5,2 százalékos volt a csökkenés.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium úgy értékelte az adatokat, hogy a feldolgozóipar kedvező teljesítménye miatt lassult a beruházások csökkenése.

A KSH elemzése szerint a visszaesés lassulása a feldolgozóipari beruházások bővülésének és a szállítás, raktározás ágazatban elért növekedésnek köszönhető. Az ágazatok többségét a harmadik negyedévben továbbra is csökkenés jellemezte. A szóban forgó időszakban az egészségügyi, szociális ellátás beruházásainak volumene közel a négytizedére esett vissza az előző év azonos időszakához képest, amit az EU-s forrásból finanszírozott egészségügyi intézmény-fejlesztések lezárulása okozott. Szintén nagymértékű visszaesés tapasztalható az oktatás nemzetgazdasági ágban, ugyanis a beruházási teljesítmények körülbelül a hattizedére estek vissza az uniós társfinanszírozással megvalósuló felsőoktatási beruházások befejeződése miatt.

Forrás: [origo]
A beruházások alakulása 1990-hez viszonyítva (forrás: KSH)

A beruházások kulcsszerepet játszanak a recesszióban lévő gazdaság teljesítményében, ezek jelentik az egyik motort. Az elmúlt években, hónapokban azonban nem kapott kellő muníciót innen a gazdaság, amely egyedül az exportra támaszkodhat, a belső fogyasztás ugyanis nagyon gyenge. A beruházások hanyatlása részben azzal magyarázható, hogy bankok vonakodva hiteleznek a vállalatoknak. Erre utalt Simor András jegybankelnök szerdán a Corvinus Egyetemen tartott előadásában, szerinte ezen a téren nagyon rosszul állunk, pedig a fejlődéshez beruházásokra lenne szükség.