Szövetségre lép a Disney és a Netflix

Vágólapra másolva!
14 százalékos ugrást mutatott be tegnap a Netflix, miután bejelentették, hogy szövetségre lép a Walt Disneyvel. Az online videószolgáltatásokat nyújtó vállalat portfóliójában megtalálhatók lesznek a Marvel és a Pixar által készített filmek is. 2016-tól indul ugyan be ez a szolgáltatás, de kizárólagosságot kapott a Netflix.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a Netflix és a Walt Disney arról, hogy a Netflix rendszereiben elérhetők legyenek a Disney által gyártott filmek. 2016-tól sugározhatja majd a műsorokat a streamingszolgáltató, melyre kizárólagosságot is kapott. Olyan filmekhez adhat elérést a Netflix, mint a Némó nyomában vagy az Alice csodaországban.

A klasszikus filmstúdióknak át kell alakítaniuk a korábbi üzleti modelljeiket, mivel a fogysztók most már egyre kevésbé veszik meg a DVD-s kiadványokat, vagy kevésbé fizetnek elő prémium csatornákra. A Netlfix ezzel szemben egy havi díjért (jelenleg 7,99 dollár) cserébe jelentős mennyiségű filmet, sorozatot kínál az ügyfeleinek, melyet kedvükre nézhetnek meg, nincsenek hozzákötve a műsoridőhöz.

A Disney az első komolyabb stúdió, aminek filmjeit elérhetővé teszi a Netflix. A portfólióban továbbá olyan cégek találhatók meg, mint a Paramount Pictures, a Lions Gate Entertainment, a Metro-Goldwyn-Mayer.

Több elemző is komoly előrelépésnek tekinti, hogy Netflixnek sikerült a Disneyvel megállapodnia. A Bloombergnek nyilatkozó Tony Wible (Janney Montgomery Scott LLC) szerint 350 millió dollárt fizethet évente a Netflix, míg a Barton Crockett (Lazard Capital Markets) szerint évente 200 millió dollárt. Hivatalosan nem tettek közzé a vállalatok a szerződési feltételeket.

Nem lesz egyszerű megtartatnia a Netflixnek a vezető szerepet a streamszolgáltatások piacán, hiszen több vállalat is efelé szeretne nyitni. A leendő versenytársak között megtalálható az Amazon és a Redbox Instant is, melyek most kezdték tesztelni a szolgáltatást. Nagy előnye a Netflixnek, hogy már több mint 30 millió felhasználóval rendelkezik világszerte.

A Netflix a bejelentés után száguldani kezdett, végül 14 százalékos pluszban zárt.

Netflix árfolyama (napi grafikon, Nasdaq)

Forrás: [origo]