Oroszország ostrom alá vette Harkovot, Ukrajna elveszítheti hadseregét

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 810. napjáról.

 

05:06
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:13
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérségi csapás Szumi területre

Egy ember meghalt, ketten megsebesültek Szumi területen, a Krasznopillia települést ért orosz tüzérségi támadást követően. Az oroszok tegnap egész nap 
aknavető-, tüzérségi, rakéta-, és dróncsapásokkal támadta a határ menti településeket, de harckocsikat is bevetettek - jelentette a terület katonai vezetése.

 

05:15
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Sorozatos robbanások Donyecki területen

Robbanások sorozatát hallották a donyecki Pokrovszkban helyi idő szerint hajnali 1 óra körül - jelentette a Kyiv Independent helyszíni tudósítója. Az ukrán légierő korábban ballisztikus rakétatámadások veszélyére figyelmeztetett.

 

06:11
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

 Magyarország területére ap 024. májtegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5970 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7105 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

07:32
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Intenzív harcok Harkovban

A Harkov régióban található Volcsanszkért folynak a harcok. Oroszország taktikai sikereket ért el a harcok közben, Ukrajna minden erejével próbálja védeni a települést - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara.

08:08
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Négy rakétát lőttek le a Krím felett

Rakétákkal próbálták megtámadni a Krímet – négy Storm Shadow lövedéket lőttek le a félsziget területe felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Hozzátették, hét drónt fogtak el a félsziget felett.

08:52
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Vegyi anyagok a fronton

Az ukrán fegyveres erők mérgező anyagokat használtak Semenovka lakosai ellen a DPR-ben – számolt be számol a RIA Novosztyi.

Az emberek légzési nehézséget, vér ízét tapasztalták a szájukban, valamint hányingert és hányást. Szemtanúk szerint ukrán katonák a mérgező anyagokat drónokról dobták le .

09:43
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megtámadta a mirgorodi repülőtéret

Nyikolajev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev arról számolt be, hogy az Orosz Fegyveres Erők megtámadtak egy katonai repülőteret Mirgorod városában, Poltava régiójában- szavait a RIA Novosztyi idézi.

Lebegyev pontosította, hogy Oroszország kétszer támadta meg Mirgorodban a repteret: az első csapást május 12-én helyi idő szerint 20 óra 40 perckor rögzítették, a másodikat 21.20-kor.

10:45
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte Oroszországot

Az orosz védelmi minisztérium szerint egy éjszakai dróntámadás után tűz ütött ki egy alállomáson Lipeck megyében. Oroszország azt állította, hogy összesen 31 drónt lőtt le, köztük négyet Lipeck megye felett.

Az orosz védelmi minisztérium szerint további 12 drónt semmisítettek meg Belgorod megye felett, nyolcat Kurszk megye felett, hetet pedig a Krím-félszigeten.

11:25
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 5000 civilt evakuáltak Harkovból

A régióban zajló heves harcok közepette 5762 civilt evakuáltak otthonából Harkov régiójában – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó május 13-án. 
 

12:19
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások hallatszottak Belgorodban

Belgorodban a rakétaveszély jelzése után több robbanás is hallatszott – számolt be a TASZSZ.

Május 13-án, hétfőn jelentették be a rakétacsapás veszélyét Belgorodban és a belgorodi régióban. A lakosokat arra kérték, hogy keressenek menedéket, vagy maradjanak bent, és ne menjenek az ablakok közelébe.

13:33
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Herszonban rakétacsapás érte az infrastruktúrát

Herszon régió Ukrajna által ellenőrzött részén egy rakétacsapás következtében kritikus infrastrukturális létesítmények sérültek meg – tudatta a regionális vezető, Alekszandr Prokudin a Telegramon.

14:28
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás Gorlovkában

Ukrajna Gorlovkát támadta. Egy robbanás során egy gorlovkai lakos meghalt – közölte Ivan Prihodko, a város polgármestere.

A veszélyhelyzet részleteinek tisztázása folyamatban van. 

14:54
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország átvette az irányítást kilenc település felett Harkovban

Oroszország legalább kilenc határ menti falut vont ellenőrzése alá Harkovban – közölte a hadsereg.

Ukrajna bejelentette, hogy visszaveri a támadásokat, és harcol az Oroszország által birtokolt települések ellenőrzéséért. Egy éjfél utáni jelentésben az ukrán vezérkar azt mondta, hogy az orosz erők taktikai sikert értek el, és 22 előretörési kísérletből 14 még mindig folyamatban van.

Vlagyimir Putyin erői hevesen támadták az északkelet-ukrajnai térséget a hétvégén. Pénteken csapatok vonultak be, új frontot nyitottak, és ukránok ezreit kényszerítették arra, hogy elmeneküljenek Volcsanszk városából.

15:35
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna lelőtt egy orosz támadóhelikoptert

Az ukrán erők május 13-án lelőttek egy orosz Ka-52 Alligator támadóhelikoptert – jelentette a 47. gépesített dandár csoport.

16:22
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Fél tonnás légibomba zuhant le Belgorodban

Belgorod térségében lezuhant egy fél tonnás szovjet FAB-500-as légibomba – tudatta a Baza csatorna a Telegramon. Úgy tudni a bomba nem robbant fel.

A csatorna szerint senki sem sérült meg. A lövedék becsapódásának helyszínéhez közeli házak lakóit evakuálják. A FAB-500 megsemmisítését május 13-ra tervezik. 

17:10
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb falvakat támad Oroszország Harkovban

Harkov régió kormányzója szerint fennáll a veszélye, hogy a harcok más településekre is átterjednek.

„Az orosz erők kis csoportokban támadják a határt, hogy megkíséreljék a frontvonal kiterjesztését” - mondta Oleh Szinyehubov, Harkov kormányzója.

Szinyehubov hozzátette, Volcsanszk városa masszív ágyúzás alatt áll, és más harkovi településeket, például Lukyantsit és Bugruvatkatat is megtámadta Oroszország.

18:03
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki Krasznodonban

A Luhanszki Népköztársaságban (LPR) található Krasznodon városa ukrán tűz alá került – jelentette be az LPR vezetője, Leonid Pasechnik a Telegram csatornáján.

Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők csapásai következtében lakott területen tűz keletkezett, a katasztrófavédelem a helyszínen dolgozik, intézkednek az emberek evakuálásáról. Az előzetes adatok szerint négyen megsérültek. A régióvezető azt is tisztázta, hogy a Krasznodon felé vezető út le van zárva, helyette elkerülő útvonalon lehet közlekedni.

Korábban Andrej Marocsko, az LPR nyugalmazott alezredese arról számolt be, hogy az ukrán csapatok ATACMS rakétákkal támadták meg a krasznodoni ipari övezetet. Elmondása szerint élelmiszer- és festékanyagokat tartalmazó raktárak kerültek tűz alá.

18:56
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Öt frontszakaszról számolt be előrenyomulásról az orosz védelmi minisztérium

Öt frontszakaszon nyomult előre az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg, miközben 28 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.    

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek a harci érintkezési vonal mentén több mint 1450 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egy Szu-27-es-es repülőgépet, öt harckocsit - köztük egy német Leopard 2A1-est -, két gyalogsági harcjárművet, kilenc páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy brit AS-90-es Braveheart önjáró löveget, valamint két amerikai M777-es vontatott tarackot, öt sorozatvetőt - köztük egy cseh Vampire és két horvát RAK-SA-12-es típusút -, hat Tocska-U harcászati rakétát, valamint Vilha, Vampire és HIMARS sorozatvetők 39 rakétáját, öt HAMMER irányított francia légibombát, négy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, továbbá 33 drónt.

20:17
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar szerint továbbra is súlyos a helyzet Harkov megyében

Harkov megyében továbbra is súlyos a helyzet, heves orosz tüzérségi támadások zajlanak, az ukrán védelmi erők azonban visszaverik az ellenséges rohamokat - jelentette ki Dmitro Lihovij, az ukrán vezérkar szóvivője egy hétfői tévéműsorban.

A tisztségviselő kifejtette, hogy Harkov megyében, ahol az ellenség május 10-én átlépte az ukrán-orosz államhatárt, vasárnap estig 31 támadást hajtottak végre az orosz erők ukrán települések ellen.

 A vezérkar szóvivője megerősítette, hogy az ellenség taktikai sikereket ér el, a helyzet azonban szavai szerint továbbra is összetett és dinamikusan változik. A Harkov megyei rendőrség hétfői közlése szerint május 10-e óta hétfő délig 1741 helyi lakost evakuáltak a megye határ menti térségéből.
    

Eközben leváltották a Harkov megyei hadműveleti-taktikai csapat (OTUV) eddig parancsokát - adta hírül az RBK-Ukrajna hírportál a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csoporttól származó információra hivatkozva. A katonai vezetés döntése értelmében május 11-étől Mihajlo Drapatij dandártábornok váltja az OTUV élén Jurij Haluskin dandártábornokot, aki mindössze április óta töltötte be ezt a posztot.

21:20
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Továbbra is sok civil maradt Vovcsankszban

Akár 300 civil is lehet még Vovcsanszkban, miközben az orosz csapatok "bizonyos irányokban előrenyomulnak" - jelentette Oleh Szinyehubov harkovi kormányzó május 13-án.

21:45
május 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők visszaszorították az orosz csapatokat a Harkov megyei Vovcsanszknál

Az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkov megyének az orosz határhoz közeli részében - írta hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.    

A közlés szerint jelenleg a határ közelében fekvő Vovcsanszk városának északi peremvidékét igyekeznek "megtisztítani".

Összecsapás kezdődött a várostól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Sztaricja településnél is. "Az ellenség teljes vesztesége 106 ember, valamint 25 fegyverzet és haditechnikai eszköz" - írta a vezérkar.

A beszámoló szerint az oroszok részleges sikereket értek el a Vovcsanszktól mintegy negyven kilométerre nyugatra fekvő Lukjanci falu környékén, de az ukrán csapatok azóta ellentámadásba lendültek. Az orosz erők a nap folyamán nyolc légicsapást hajtottak végre Vovcsanszk melletti Udi, Lipci, Hrafszke és Veszele települések ellen.

 

05:02
május 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.