Rontott a brit kilátásokon az S&P

Vágólapra másolva!
A Fitch és a Moody's után az S&P is rontott a szuverén brit adósságbesorolás kilátásain.Németország mellett továbbra is Nagy-Britannia az egyedüli uniós gazdaság, amit még mindhárom hitelminősítő a legjobb besorolással illet, azonban ha nem alakul megfelelően a szigetországi gazdaság, akár leminősítéssel is farkasszemet nézhet.
Vágólapra másolva!

A korábbi stabilról, negatívra rontotta az Standard & Poor's Nagy-Britannia "AAA" besorolású adósságállományának kilátásait. A hitelminősítő a lépést elsősorban a fokozatosan bővülő adósságállománnyal és a gyenge gazdasági növekedéssel indokolta. A kilátásokat illető módosítás egyúttal arra is lehetőséget adhat, hogy az elkövetkező két évben leminősítse az S&P a brit gazdaságot - olvasható a közleményben. Az esetleges leminősítést az indoklásban fejti ki a cég, ugyanis amennyiben a minősítő várakozásainál gyengébben alakul a szigetország költségvetési teljesítménye, sor kerülhet a leminősítésre.

Az S&P az idei évre amúgy 0,3 százalékos visszaesést, a 2013-2015-ös időszakban pedig átlagosan éves 1,6 százalékos növekedést valószínűsít a brit gazdaságban. A hiányt illetően is értekezett az S&P, szerinte a folyamatosan növő deficit 2015-ben csúcsosodhat ki, 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít még három év múlva is.

A legnagyobb európai gazdaságok közül már csak Nagy-Britanniának és Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél "elit" (AAA/Aaa) szuverén adósbesorolása. Igaz ugyanakkor, hogy a brit besorolást már mindhárom minősítő negatív kilátással illette. A Moody's még februárban, a Fitch pedig egy hónapra rá rontott a nagy-britanniai megítélésen.

Az S&P lépésére a font gyengülni kezdett a dollárral szemben, egészen 1,61 fölé elszaladt, több elemzőház szerint további lefelé mutató kockázatok lehetnek még az angol fizetőeszközben.

Font/dollár keresztárfolyam (napon belüli 3 perces grafikon)