Vágólapra másolva!
A Dexter nevű kártevő már nem otthoni PC-ket támad, hanem boltok, szállodák vagy éttermek fizetési rendszereit kiszolgáló komputerekre specializálódott. Ezekről hatékonyabban lehet bankkártyaadatokat lopni.
Vágólapra másolva!

A vírusra az izraeli Seculert nevű it-biztonsági cég hívta fel a figyelmet, melynek szakértői az utóbbi hónapokban negyven ország különböző rendszerein látták viszont a kártevőt. Bár a Dexter főként angol nyelvterületen terjed, a szakértők más országokban is találtak vele fertőzött rendszereket. A kártevő specialitását az adja, hogy szándékosan úgy írták meg, hogy számítógépalapú pénztárgépeket és banki fizetőrendszereket fertőzzön meg ahelyett, hogy véletlenszerűen otthoni komputereket támadna.

E megoldás révén sokkal hatékonyabban tudnak a kártevő készítői visszaélésekre használható bankkártyaadatokat szerezni, mintha mondjuk kártyamásoló modult helyeznének egy bankautomata nyílásához.

Bár azt még nem tudni, hogy a Dexter pontosan miként fertőz, ha egy Windows-alapú pénztárgépen aktiválódik, automatikusan elkezd annak memóriájából kártyaadatokat gyűjteni, amelyet aztán az interneten keresztül továbbít készítőinek. A Dexter által eddig megfertőzött rendszerek több mint 50 százalékán Windows XP, további 30 százalékán Windows Server operációs rendszer fut - írja a Seculert.