Vágólapra másolva!
Jelentős zuhanáson mennek keresztül a Herbalife részvényei, miután Bill Ackman hedge fund guru hét hónapja vadul shortolja azokat. A menedzser tovább rontott a vállalat helyzetén, amikor a papírok folyamatos eladását azzal indokolta az elmúlt héten, hogy a táplálékkiegészítőket forgalmazó cég működése illegális piramisjátékra emlékeztet. A cégnél heves indulatokat váltottak ki a vádak, és egy ügyvédi iroda felbérlésével és stratégiai tanácsadók segítségével próbálja felvenni a kesztyűt Ackman ellen.   
Vágólapra másolva!

Tovább estek a Herbalife részvényei Bill Ackman azon kijelentése után, melyben a hedge fund guru illegális piramisjátékhoz hasonlította a Herbalife működését. Ackman elmondása szerint a táplálékkiegészítőket és egészségügyi termékeket értékesítő vállalat csak abból próbál pénzt csinálni, hogy új belépőket hoz a rendszerébe. Szerinte a társaság félrevezeti és kihasználja értékesítőit a nagy nyereség ígéretével, és a termékei is nagyon drágák. Emiatt már 7 hónapja nagymértékben shortolja a papírokat alapjain keresztül a hedge fund gurur, melyek így már 40 százalékot vesztettek értékükből december közepe óta, és árfolyamuk 15 hónapja nem látott mélységekbe került.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.



A Herbalife visszautasítja a vádakat, és hangsúlyozzák, hogy a legmagasabb etikai normák és minőségi standardok szerint működnek. Hogy ezt bizonyítsák, a Moelis stratégiai tanácsadó cég szolgáltatásainak igénybe vétele mellett már felbérelték a Boies, Schiller&Flexner ügyvédi irodát is, hogy az képviselje őket az Ackman-nal folytatott vitában. Ezen túl összehívnak egy elemzői és befektetői találkozót a jövő hónapban, hogy részletesen reagálni tudjanak az őket ért vádakra, és megállíthassák a részvények zuhanását.

A Herbalife-al kapcsolatos további hír, hogy a cég egyelőre nem tudta folytatni az 1 milliárd dolláros sajátrészvényének júniusban meghirdetett visszavásárlását bizonyos kereskedési korlátozások miatt. A cég a következő öt évben tervezi ezt megvalósítani, és elmondásuk szerint a következő időszakok visszavásárlásai a tervezett negyedévenkénti 50 millió dollárt is túlszárnyalhatják.

Herbalife árfolyama (heti grafikon, NYSE)

Forrás: [origo]