"Csak" 50 milliós tőkeemelésről döntött az E-Star

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság információi szerint az E-Star tegnapi rendkívüli közgyűlésén csak 50 millió forintos tőkeemelésről döntöttek annak ellenére, hogy a vállalat intézményi kötvénytulajdonosai jelezték, ők ennél nagyobb, 500 milliós emelést szeretnének látni. A nagyobb tőkeemeléshez újabb közgyűlést kell majd összehívni. A most elfogadott feltételekkel valószínűleg nem lesz csődegyezség. 
Vágólapra másolva!

A tegnap megtartott E-Star közgyűlésen a részvényesek 50 millió forintos tőkeemelésre adtak felhatalmazást. Ez a döntés összhangban áll a korábbi közgyűlési indítvánnyal, azonban idő közben az intézményi kötvényesek jelezték, hogy ők ennél nagyobb, 500 millió forintos tőkeemelést szeretnének látni. Erről a magasabb összegről is tárgyalhat majd az igazgatóság a hitelezőkkel, azonban ennek elfogadásához újabb közgyűlés összehívása szükséges.

Korábbi cikkeinkben foglalkoztunk azzal, hogy elméletileg mekkora veszteséget szenvednének el a kötvényesek és a részvényesek az 50 millió forintos, illetve az 500 millió forintos tőkeemelések esetén.

Érdekesség, hogy a Világgazdaság információi szerint nem volt jelen a közgyűlésen a társaság nagytulajdonosa és egyben vezérigazgatója, Soós Csaba, aki így csak képviselőjén keresztül tudott szavazni a napirendi pontokról.

A közgyűlés ezen kívül elfogadta a társaság 2011-es éves beszámolóját is, amit a cég könyvvizsgálója nem tudott véleményezni, mivel több bizonytalanság is felmerült a céggel kapcsolatban.

A tőkeemelés nagysága véleményünk szerint kulcskérdés lehet majd a csődegyezségi tárgyalások folyamán. Az intézményi kötvénytulajdonosok vélhetően ki fognak tartani a magasabb tőkeemelési javaslatuk mellett, ezért szükség lesz majd az újabb közgyűlés összehívására annak érdekében, hogy az E-Star elkerülhesse a felszámolást és meg tudjon egyezni a hitelezőivel. A részvényeseknek mindenképpen az az érdekük, hogy elkerüljék a felszámolást, mivel a cég eszközeinek értékesítésekor nekik már valószínűleg semmi nem jutna a befolyó pénzekből.

A mostani hír a részvények szempontjából negatív, mivel a csődegyezség valószínűségét csökkenti. Azonban úgy gondoljuk, hogy az is elképzelhető, hogy csak adminisztratív akadályai voltak annak, hogy magasabb tőkeemelésről tárgyaljon ez a közgyűlés. Mindenesetre 4,5 százalékos eséssel indította a napot a részvény.

E-Star

Forrás: [origo]

Játékelméleti szempontból érdekes szituációhoz érkeztünk, mert az is előfordulhat, hogy mind a kötvényesek, mind a részvényesek rosszabbul járnak, ha felszámolásra kerül a sor. Nem lehet ugyanis pontosan tudni, mekkora összeg "nyerhető ki" a cégből a megmaradó eszközeinek értékesítését követően. A felszámolás során követett kifizetési sorrendben a kötvényesek is viszonylag hátul állnak, így nem biztos, hogy az alacsonyabb tőkeemeléssel végül nem elégednének meg.

A kielégítési sorrend felszámolási eljárás esetén:
1. a felszámolás költségei
2. a felszámolás kezdő időpontja előtt vagyont terhelő zálogjoggal biztosított követelések a zálogtárgy értékének erejéig
3. adók és egyéb köztartozások
4. egyéb követelések (kötvényesek)
5. alárendelt kölcsöntőke
6. részvényesek

Forrás: Csődtörvény