Tovább vásárolná a Chryslert a Fiat

Vágólapra másolva!
Tovább növelné a Fiat az amerikai Chryslerben meglévő részesedését, miután a vállalat fontolgatja, hogy lehívja vételi opcióját az amerikai autóipari munkások szakszervezetének tulajdonában álló 3,3 százalékos részesedésre. Ezzel a lépéssel az olasz autógyártó 65 százalékra növelhetné részesedését az amerikai vállalatban.
Vágólapra másolva!

A Fiat kalkulációi szerint - melyekhez piaci mutatószámokat hívtak segítségül - 198 millió dollárt fizetnie, hogy a 3,3 százalékos részesedést az opció lehívásán keresztül megszerezze. Ez az összeg magasabb, mint a tavaly júliusban először lehívott 3,3 százalékos csomag 140 millió dolláros vételára.

A Fiatnak a szakszervezet 41 százalékos részesedésének nagyrészére van vételi joga, azonban az olasz autógyár nem akarja elsietni a vásárlásokat. A Fiat az októberben bejelentett új stratégiai tervei miatt nem is tudná a még hiányzó részesedés egészét megszerezni, ráadásul az opció első részének a lehívása sem ment gördülékenyen. A szakszervezet 343 millió dollárra tart igényt részesedésének értékesítéséből, ami miatt Amerikában jelenleg is pereskednek a felek.

A Wall Street Journal szerint a Fiat azért szeretne minél nagyobb részesedést szerezni, hogy a Chrysler készpénzállománya felett nagyobb kontrollhoz jusson.