Rövid távon a nemesfémek felfelé, az olaj lefelé törekszik

Vágólapra másolva!
A dollár erősödése ellenére csekély emelkedéssel zárták a napot az árupiacok. Az ipari érintettséggel bíró kőolaj és az ipari fémek veszítettek értékükből, míg a nemesfémek és a mezőgazdasági termékek erősödtek.
Vágólapra másolva!

Az arany határidős árfolyama nem sokat változott a szerda délelőtti európai kereskedésben, lényegében a tegnap elért kéthetes csúcs közelében ingadozik az árfolyam. A január 4-ei leszúrás óta lopakodik felfelé az árszint, a keresletet továbbra is a Federal Reserve kvantitatív lazításának várható folytatása tartja élénken. Ben Bernanke beszédében elégedetlenségének adott hangot a gazdaság fejlődésével kapcsolatban, a néhány biztató jel ellenére további intézkedéseket helyezett kilátásba. A Fed kötvényvásárlási programja a befektetők szemében egyet jelent a likviditás növelésével, amely a dollár gyengítésén keresztül segíti az eszközök, így az árupiaci termékek nominális árfolyamának emelkedését.

Túl nagy lelkesedésről persze nem beszélhetünk, hiszen az árfolyam igen szűk sávban ingadozik: 1678,05-ön érte el napi mélypontját, míg a legmagasabb érték is 1685 alatt maradt tegnap.

Több izgalmat hozott az ezüst kereskedése, grafikonja alapján érdemes figyelni a következő napok mozgásait egy potenciális kitörés reményében. A sokszor az arany árnyékában megbújó nemesfém tíz százalékot meghaladó zakóval zárta az elmúlt évet, január első felében többször megtesztelte a 30 dollár körül húzódó támaszát, de az elmúlt napokban egyre inkább eltávolodott tőle. A 31,5 dolláros szint továbbra is kritikus, ha e fölött tud maradni az árfolyam több dolláros emelkedés előtt nyílik meg az út.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A keddi nap másik érdekessége, hogy napközben beelőzte a platina árfolyama az aranyét, de a dicsőség nem tartott sokáig: a ma délelőtti 20 dollárt meghaladó korrekció visszaállította a világ rendjét és ismét az arany az értékesebb nemesfém.

A brent olaj rövid távú trendje pont ellentéte a nemesfémek mozgásának. A 110 dolláros pszichológiai támaszt tesztelgeti napok óta és ha egy szintet sokszor próbálgat egy árfolyam, előbb utóbb át is töri. A 109,8 dolláros brent mellett a WTI crude 93,60 -as szinten forog ma délelőtt, azaz a különbözet közelíti a 16 dollárt, amire hónapok óta nem volt példa.

Az olajpiac szereplői a szokásos szerdai készletadatok megjelenését várják, nagyobb mozgások csak közvetlenül fél 5 után várhatók. A másik meghatározó piacmozgató erő a költségvetési szakadék elhárításának éppen aktuális megoldási koncepciójának piaci fogadtatása és ezen keresztül az amerikai gazdaság kilátásainak megítélése. Viszont az ezzel kapcsolatos elképzelések viszonylag sűrűn változnak....

Brent olaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]