Mélyebb a spanyol recesszió, mint hitték

Vágólapra másolva!
1,8 százalékot zsugorodott a spanyol gazdaság a negyedik negyedévben a ma reggel megjelent legfrissebb GDP adat szerint. Spanyolországban a visszaesés nagyobb volt a negyedévben, mint amire a Bloomberg által megkérdezett elemzők számítottak, csupán 1,7 százalékos csökkenést prognosztizáltak.
Vágólapra másolva!

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékot csökkent a spanyol GDP nagysága, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők csupán 1,7 százalékos visszaesést jósoltak. A negyedéves alapon 0,7 százalék volt a GDP zsugorodásának nagysága.

Forrás: [origo]

Az Európai Bizottság a héten már jelezte, hogy készek akár némi engedményt is adni az országnak a költségvetési hiánycélok elérése érdekében, ha a gazdasági visszaesés tovább folytatódik. Spanyolországban a gazdasági válság és az egyre mélyülő recesszió miatt már 26 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, és ami még riasztóbb, hogy a 25 évesnél fiatalabbak esetében ez a szám 60 százalékot tesz ki. Minden harmadik eurózónabeli munkanélküli Spanyolországban él.

A Nemzetközi Valutaalap az előző héten tette közzé Spanyolországra vonatkozó növekedési prognózisát, az IMF úgy véli, a spanyol gazdaság 2013-ban 1,5 százalékot csökkenhet.

A héten Spanyolországban egy kiskereskedelmi értékesítési adatot is publikáltak, ami szintén keservesre sikerült. Éves alapon decemberben az üzletek forgalma 10,7 százalékot zuhant vissza, holott csak 8,9 százalékos csökkenést vártak az elemzők.

Forrás: [origo]