Gyűlnek az éhes országok az EU-torta fölött

Vágólapra másolva!
Szinte biztosan tovább csökkentik a következő hétéves uniós költségvetés összkeretét a csütörtökön kezdődő EU-csúcson, a kérdés csak az, hogy mennyivel és milyen összetételben. A Magyarországot leginkább érintő agrártámogatások és a kohéziós támogatások aligha csökkennek, de a legutóbbi állapot szerint így is 30 százalékkal vágnának a 2007-2013-as magyar kerethez képest.
Vágólapra másolva!

Csökkenthetik az európai költségvetés eddig 973 milliárd euróra tervezett keretét a 2014-20-as időszakra. Herman Van Rompuy uniós elnök a kisebb csomagot viszont kiegészítené egy, a fiatalok foglalkoztatásának támogatására szolgáló alappal.

A European Voice értesülése szerint 20 milliárd euróval lehet kisebb a csomag, a Bruxinfo 30 milliárdos mínuszról tud. A csütörtökön induló uniós csúcson az európai vezetők a következő hét év költségvetéséről egyeztetnek.

Magyarország számára az Európai Bizottság 18,3 milliárd (körülbelül 5100 milliárd forint) eurót javasolt még tavaly a jelenleg futó hétéves ciklus 25,7 milliárdjával (7200 milliárd forint) szemben, ami közel 30 százalékos csökkenést jelentene. Van Rompuy plusz 2 milliárdot ajánlott ősszel Magyarországnak, de a Bruxinfo szerint a kormány nem tekinti sem érvényes, sem elfogadható ajánlatnak ezt.

A magyar kereten belül éppen a hat fejletlen (Budapest és Pest megyén kívüli) régió eshetne el forrásoktól. Ez a kormány számára azért elfogadhatatlan, mert a legfejletlenebb tagállamokhoz tartozó 40 lemaradó régióból 31-ben nő a támogatás, a maradék kilencbe tartoznak a magyar régiók. Vagyis miközben a legtöbb leszakadó kelet-európai régió több pénzhez jut, addig a magyar régiók veszítenek. A kormány a csütörtöki csúcson ebből a helyzetből igyekszik tárgyalni.

Az ülésen Van Rompuy előterjeszti javaslatát, ami már a harmadik az alkudozások megindulása óta. A csökkentésekre főleg Németország és Nagy-Britannia ellenállása miatt volt szükség, mert mint két nagy befizető (akik többet adnak a közösbe, mint amennyit visszakapnak) semmiképp sem akarta válság idején fenntartani a magas kiadási szintet. A britek mellett a hollandok és a svédek még a novemberi csúcson 75 milliárdos lefaragást kértek, így a 30 milliárdos mínusz kompromisszumos megoldás lenne.

A Bruxinfo szerint előreláthatóan nem nyúlnak a közös agrárpolitikához és a kohéziós alaphoz, amelyek a kiadások mintegy 70 százalékát teszik ki. A legújabb lefaragások a Bruxinfo forrásai szerint a versenyképességi fejezetet, ezen belül is a hálózatfejlesztési eszközt érinthetik elsősorban. Faragnának az adminisztratív kiadásokból is, de a brüsszeli apparátus szakszervezetei sztrájkot helyeztek kilátásba, ha hozzányúlnak a forrásaikhoz.

A kutatási és innovációs támogatásokat és a diákok külföldi utaztatását segítő Erasmus programot, úgy tűnik, nem érintik a változások. Viszont létrejöhet egy új alap, amely némileg kompenzálná a mínuszokat. 8-10 milliárd eurós kerettel egy fiatalok foglalkoztatását javító program indulhat.