Nem a nagy nevek taroltak a Grammy-gálán

Grammy díj 2013, Fun együttes
Vágólapra másolva!
Idén nem volt nagy nyertese a Grammy-díjkiosztónak, amit hétfőre virradóra tartottak Los Angelesben. A gála nyertesei a Black Keys, a Mumford & Sons, a Fun. és Gotye voltak.
Vágólapra másolva!

Míg a Grammy-díjkiosztón általában a nagy sztárok szokták ötösével-hatosával hazavinni a díjakat (mint például tavaly Adele), addig idén a kevésbé ismert, fiatal előadók szerepeltek jól. A legtöbb díjat az ohiói blues-rock duó, a Black Keys nyerte, ha Dan Auerbach produceri díját is beleszámoljuk: négy kategóriában is győzött, így az év rock albumáért járó díjat is elvitték. Az év dala a We Are Young lett (a Fun. és Janelle Monáe előadásában), és ugyancsak a Fun. együttest választották az év felfedezettjének is. Az ausztrál-belga Gotye is három díjat nyert, köztük az év felvétele is az övé lett a Somebody That I Used To Know című világslágerért, illetve neki ítélték a legjobb alternatív albumért járó díjat is. Nem szerepelt viszont túl jól Frank Ocean: az R&B legújabb sztárja csak két díjat tudott nyerni (mindkettőt az urban kategórián belül), és az év felfedezettje díjat meglepetésre a már említett Fun. (képünkön) vitte el az orra elől.

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Merritt

Az év albuma a Mumford & Sonsé lett (a brit folk-rockereket egyébként összesen hat kategóriában jelölték, de csak kettőt nyertek meg), míg ugyancsak három díjat vihetett haza Jay-Z és Kanye West alkalmi együttműködése. Nem sikerült ugyanakkor a lehetetlen Al Walsernek: a nagy viták közepette jelölt liechtensteini nyomulógép helyett Skrillex kapta a legjobb elektronikus tánczenei felvételért járó díjat. Karrierje első Grammyjét nyerte mindössze a Beach Boys, és kapott egy szobrot Paul McCartney is a Kisses On The Bottomért, melyet a legjobb hagyományos popalbumnak szavaztak meg. Posztumusz díjat kapott a legjobb világzenei lemezért a tavaly ősszel elhunyt Ravi Shankar - az ő díját lánya, Anoushka vette át. Összesen 81 kategóriában díjazták a zenészeket, a díjakat a Recording Academy tagjai szavazzák meg hagyományosan. Legalább ekkora érdeklődést keltettek a gálaest fellépői, köztük is a hosszú évek után visszatérő Justin Timberlake (ő egy vadonatúj dalt is előadott), de fellépett még egyebek között Alicia Keys és a Maroon 5, továbbá Elton John, Taylor Swift, Jack White, Rihanna, Sting és Bruno Mars. Utóbbiak hárman egyszerre tisztelegtek Bob Marley előtt, amint az alábbi videón is látható (mint ahogy az is, hogy becsatlakozott hozzájuk Damian és Ziggy Marley is):