Európában terjeszkedne az orosz gázóriás

Vágólapra másolva!
Tovább növelné európai gázpiaci befolyását az orosz Gazprom, amit ráadásul az árak csökkentése nélkül kíván elérni. A gázipari monstrum már most is a piac negyedét tudhatja magáénak. A terjeszkedés során pedig nemigen tartanak a társaságnál attól, hogy az egyéb országokból érkező szén vagy földgáz komoly veszélyforrás lenne.
Vágólapra másolva!

Optimista terveket fogalmazott meg a Gazprom vezérigazgatója, Alexander Medvegyev az európai térnyerésükkel kapcsolatban a Reutersnek adott interjújában a héten. A legnagyobb orosz gázipari társaság célja, hogy az európai piaci részesedésüket a jelenlegi 25 százalék körüli szintről 33 százalékra emeljék. Mi több, a Gazprom ezt úgy szeretné elérni, hogy a gázárakból nem kívánnak komolyabb engedményeket adni.

A Gazprom az életben lévő szerződései szerint Európának már 1,5 ezer milliárd dollárnyi gázt adott el előre a jelenlegi árakon számolva, melyet a fogyasztóknak a "take-or-pay" megállapodás értelmében át kell venniük. Ha nem teszik meg, akkor büntetést kell fizetniük.

A gázipari óriás feje kiemelte, nem tartanak attól, hogy az amerikai piacról érkező gáz és szén, illetve a norvég gáz komoly vetélytársuk lenne. Az amerikai földgáz export jelentős része Medvegyev szerint Ázsiába áramlik majd. Sőt, arra sem számít a társaság, hogy Európában az Észak-Amerikában tapasztalthoz hasonló palagáz forradalom bontakozna ki a következő években.

A gáz előretörése miatt az öreg kontinensen lévő erőművek jelentős része a drágább földgáz helyett inkább szenet használ, mely elsősorban hajókon jut Európába. 2012-ben 75 millió tonna szén érkezett az USA-ból, de Medvedev szerint ettől már csak kisebb lesz az európai import.

A fogyasztók továbbá szeretnék elérni azt is a Gazprommal szemben, hogy ne az olajárhoz, hanem az azonnali piaci árhoz kössék a gáz értékesítési árát. Az olajindexált árazás általában az értékesítő országoknak kedvezőbb, erről pedig nem szeretnének letenni, hiába áll át erről egyre több társaság. A norvég állami olajcég, a Statoil értékesítésének mintegy 45 százaléka a gázpiachoz igazodik.

Mint arról beszámoltunk, a Gazprom 4,7 milliárd dollárt tett félre árengedményekre az idei évre vonatkozóan, de ez a teljes szerződésállományhoz képest nem tűnik soknak.

A Gazprom számára kiemelt jelentőséggel bír Európa, hiszen 2012-ben 55 milliárd dollárnyi bevétel érkezet a 2011-es 57 milliárd dollárt követően. Bár az is igaz, hogy a 2008-as 64 milliárd dollártól jelentősen elmarad mindkét összeg. Ugyanakkor az értékesítési átlagár ezer köbméterenként 402 dollárra nőtt 383 dollárról.

Gazprom napi grafikon (London)

Forrás: [origo]