Nem lett túl fényes a MOL horvát leányának negyedéve

Vágólapra másolva!
Az előző év azonos időszakához képest és a harmadik negyedévhez viszonyítva is gyenge beszámolót tett tegnap este közzé a MOL horvát leánya, az INA. A társaságnál továbbra is fájó pont Szíria kiesése, illetve régiós piacokon az üzemanyag iránti kereslet visszaesése. A finomítás és kereskedelem üzletág vaskos mínuszt hozott össze üzemi szinten, bár pozitívum, hogy az egy évvel korábbi szinthez képest sokat zsugorodott a veszteség.
Vágólapra másolva!

Volt már ennél jobb is

Az előző év azonos időszakához és 2012 harmadik negyedévéhez viszonyítva is komoly visszaesést ért el a MOL horvát leányvállalata, az INA. Az olajcég teljesítményére továbbra is negatívan hatott a szíriai kitermelés kiesése és a társaság fő piacának számító Horvátországban a finomított termékek iránti kereslet visszaesése.

2011-hez képest ugyanakkor stabilabb volt az olajár, ami optimizmusra adhat okot a cég szerint, továbbá az üzemanyag árrések is javultak a negyedik negyedévben.

EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.

Forrás: [origo]

Szíria nélkül masszív visszaesés a kutatás kitermelésben

A harmadik negyedévhez képest az INA kutatás és kitermelési üzletága (Upstream) javulást tudott elérni, melyben főként a megnövekvő hazai nyersolaj értékesítés, a minimálisan javuló kitermelés is szerepet kapott. Ugyanakkor a társaságnak néhány akadállyal is meg kellett küzdenie, mint például a csökkenő realizált szénhidrogénárakkal, vagy az észak-adriai készletek esetében a vártnál nagyobb átértékelési veszteség miatt.

A tavalyi év azonos időszakához képest EBITDA szinten közel 28 százalékos visszaesést mutatnak számok, melyben az éves alapon csökkenő kitermelés is komoly szerepet kapott. Emögött elsősorban a szír operáció kiesése (február 26-án jelentették be a polgárháborús helyzet miatti leállást) és néhány kelet-közép-európai mező kitermelésének természetes zsugorodása húzódik.

A negyedik negyedévben 42 335 hordó kőolaj-egyenértékest hozott felszínre naponta az INA, ami negyedéves szinten minimális javulást jelent, 40 százalék volt a zsugorodás mértéke.

Mi az a kőolaj-egyenérték?

A kőolaj-egyenérték egy olyan olaj- és energiamérték, amivel a különféle energiahordozók mennyisége összehasonlíthatóvá válik, például a kitermelés, készletek vagy felhasználás terén.


Forrás: [origo]

Veszteséges a finomítás és a kiskereskedelem

Az újrabeszerzési árakkal módosított üzemi eredmény (CCS EBIT) szintjén több mint fél milliárd kunás veszteséget ért el az INA finomítás és kiskereskedelem (Downstream) üzletága. Az előző negyedévhez képes lényegesen nagyobb lett a mínusz, ugyanakkor éves szinten javulást lehet látni.

Forrás: [origo]

Fontos megemlíteni, hogy az INA egy finomítóhoz kapcsolódóan 648 millió kunás értékvesztési leírást is végrehajtott a negyedév során.

A társaság a negyedéves szinten megemelkedő veszteséget főként szezonalitással, alacsonyabb üzemanyag árrésekkel, megnövekvő saját felhasználással magyarázta, melyet csak részben tudott ellensúlyozni a hatékonyság javulása és az enyhén javuló Brent-Ural különbség.

Forrás: [origo]

A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva lényegesen jobb lett a CCS EBIT főként a csökkenő saját felhasználás, a jobb alapanyag választás, a növekvő motor üzemanyagok értkesítése miatt, ráadásul az árrések is kedvezően alakultak.

Az INA részvénye 0,6 százalékos mínuszban tartózkodik a gyorsjelentést követően, bár nagyon alacsony a forgalom.

INA napi grafikon (Zágráb)

Forrás: [origo]