Este 8 után is jönne a leolvasó

Vágólapra másolva!
Több ponton is a fogyasztók előnyére módosítaná a villamos energiáról szóló törvényt két fideszes képviselő. Évente négyszer is biztosítani kéne a leolvasást, ha nincs otthon a fogyasztó, papírt kell majd hagyni.
Vágólapra másolva!

Erősíteni akarja a fogyasztók jogait az áram- és gázszolgáltatókkal szemben a Fidesz két képviselője, Németh Szilárd és Zsigó Róbert kedden benyújtott javaslatában.

"Jelen törvényjavaslat célja a hazai energiaszolgáltatók erőfölényes piaci helyzetéből adódó fogyasztói adminisztratív és anyagi terhek csökkentése annak érdekében, hogy e terhekből a szolgáltatók nagyobb részt legyenek kötelesek vállalni" - írják a javaslat általános indoklásában, ami a Nemzeti Együttműködés Programjára hivatkozik. Ez az indoklás szerint egyértelművé teszi, hogy "hogy azokon az ágazati területeken, ahol természetes monopóliumok alakultak ki és működnek a mai napig, erősebb állami szabályozás szükséges".

Este 8 után is leolvasnák

A javaslat egyik legkézzelfoghatóbb célja, hogy a becslésen alapuló áram- és gázszámlázás minél inkább visszaszoruljon. Ezért előírná, hogy a szolgáltatóknak évente négyszer is ki kell szállniuk és ingyenesen le kell olvasniuk a mérőóra állását. Ha nem talál senkit otthon a leolvasó, az új időpontról papírt kell hagynia. Ha a fogyasztónak az új időpont nem jó, a leolvasónak este 8 után is rendelkezésre kellene állnia.

Eddig nem csak a 60 napon túli számlatartozások miatt lehetett kikapcsolni az áramot vagy lehetett elzárni a gázt, hanem például kötbértartozás miatt is. "A gyakorlati tapasztalatok által életre hívott módosítás alapján a lakossági fogyasztót 60 napos számlatartozás esetén lehet majd kikapcsolni a szolgáltatásból, a kötbértartozások esetében pedig akkor, ha a szolgáltató polgári peres eljárást vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett" - áll a mostani javaslatban.

A liftnek működni kell

A törvény azt is előírná, hogy a jövőben minden járási székhelyen ügyfélszolgálatot kell nyitniuk a szolgáltatóknak. Eddig elég volt 15 ezer fogyasztónként egy ilyet fenntartani.

A négy szintnél magasabb társasházakban, ahol fogyatékkal élők is élnek, akkor sem lehet majd kikapcsolni teljesen az áramot, ha a ház nem fizeti a számláit. A lépcsőház világítását és a lift működését ilyenkor is biztosítani kell - feltéve, hogy a közös képviselő nyilvántartásba vetette a házat az erre létrehozott listán.

Általában akkor is biztosítani kell ezt a minimális szolgáltatást, "ha társasházi közös képviselő a kikapcsolási eljárás megindulását megelőzően igazolja, hogy a társasház villamosenergia-ellátását veszélyeztető közösköltség-elmaradással rendelkező lakóval szemben a fizetési meghagyásos eljárást megindította".

A javaslat a szolgáltatóváltást is több ponton megkönnyítené. A törvény engedélyhez köti a közvilágítás működtetését abban az esetben, ha azt nem a területi energiaszolgáltató végzi.