Hogyan lett nyereséges Járaiék biztosítója?

Vágólapra másolva!
Első nyereséges negyedévéről számolt be ma reggel piacnyitás előtt a CIG Pannónia, a pozitív képet azonban árnyalja, hogy az élet üzletágban a portfólió összetétele kedvezőtlenebb lett a KBC előrejelzésénél. A központi költségek viszont tovább csökkentek, és a nem-élet üzletág is szépen növekszik, így látszik a fejlődés. Két év múlva már éves szinten is elérhető lehet a nyereségesség, így a menedzsment által hangoztatott "7 éven belüli profitábilitás" is megvalósulhat.
Vágólapra másolva!

Első nyereséges negyedévéről számolt be piacnyitást megelőző negyedéves jelentésében a CIG Pannónia. A KBC Securities elemzőjének előrejelzése alapján már felhívtuk olvasóink figyelmét arra, hogy ez lehet a társaság megalakulása óta az életbiztosítási üzletág első nyereséges három hónapja, azonban az elemző várakozásánál is kedvezőbb lett a végeredmény. A 265 millió forintos előrejelzéshez képest 422 millió lett az adózás utáni eredmény.

Nyereség, nade milyen áron?

Némileg árnyalja a képet, hogy a portfólió összetétele kedvezőtlenebb lett a vártnál. A díjbevétel ugyan összhangban volt az elemzői várakozással, azonban az új szerzések aránya sokkal alacsonyabb lett. Szentirmai Péter, a KBC Securities részvényelemzője 1,5 milliárd forint feletti díjbevételre számított az újonnan értékesített szerződésekből, azonban ehhez képest alig több mint 600 millió forint származott az új szerzésekből. Az eseti díjbevételek viszont a várakozásokat meghaladóan 1,6 milliárd forintra növekedtek az év utolsó negyedévében a korábbi negyedévekre jellemző 600 milliós értékkel szemben.

A 12 havi gördülő díjbevétel tovább csökkent a negyedik negydévben. Az látszik, hogy a megújított szerződések díjfizetései adják a portfólió nagy részét, azonban az nem annyira kedvező, hogy az új szerzésekből származó bevételek folyamatosan csökkennek. Ez oda vezet, hogy a megújítások is egyre halványabban fognak növekedni, mert egyre kevesebb új szerződés van, amelynek díjfizetését meg lehet újítani a következő év azonos időszakában.

Forrás: [origo]

A tavaly előtti negyedik negyedévben életben lévő rendszeres díjfizetésű szerződések 80,8 százalékát újították meg az ügyfelek (ennyi szerződésnél fizették idén is a rendszeres díjakat), ami az idei negyedévek közül rekord magas szintnek számít. Ez mindenképpen pozitív, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a portfólió öregedésével egyre több szerződést fognak majd visszaváltani az ügyfelek. Nem szabad elfelejteni, hogy az első két évben a visszaváltás általában még nagyon alacsony, mert ilyenkor az ügyfél még nem kap vissza semmit az addigi befizetéseiből.

Forrás: [origo]

Összességében a pozitív eredményt kissé árnyalja, hogy az eseti díjak felfutása okozta a díjbevétel növekedését, mert ezeknél a tételeknél nem számíthatunk arra, hogy rendszeresen, évről évre újabb díjbevételt generálnak. A profitábilitáshoz az is hozzájárult, hogy az eseti díjas terméknél a szerzési költség csupán töredéke a rendszeres díjas szerződések költségének, így a jutalékköltség sor kedvezően alakult a tavalyi negyedik negyedévben.

Költségcsökkentésből jeles

Még feszesebbre húzta a nadrágszíjat a vállalat, így a már eddig is sokat csökkenő központi költségek a KBC várakozásainál is kedvezőbben alakultak. A hatékonyság növelése érdekében tett lépéseket kedvezően ítéli meg a KBC elemzője és hozzáteszi, hogy a tavalyi évhez képest 47 százalékkal csökkentek a központi költségek, ami a menedzsment előzetes várakozásánál is nagyobb javulást jelent.

Forrás: [origo]

A nem-élet üzletág is tovább hasít

A nem-életbiztosítási üzletág továbbra is szépen növekszik, bár az előző negyedéves dinamika valamelyest lassult az év végére. Míg a harmadik negyedév során 860 millió forint volt a díjbevétel, addig az a negyedik negyedévben 710 millió körül alakult. Összességében a tavalyi év végére közel 3 milliárd forintos portfóliót épített ki a CIG EMABIT, bár egyelőre még veszteséges az üzletág.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

A negyedik negyedévben 250 millió forintos tőkeemelést hajtottak végre a nem-élet üzletágnál, így a tőkehelyzete most stabil. Várhatóan itt is hasonló forgatókönyv valósulhat meg, mint az életbiztosítási részlegnél, nevezetesen a kezdeti portfólió építés időszakában folyamatos veszteségekkel kell szembenéznie a társaságnak. A megfelelő portfólióméret elérése és a profitábilitás elméletileg itt hamarabb kell hogy jelentkezzen, mint az élet üzletágban, ezért a menedzsment szerint 2014-re már a nem-élet üzletág is hozzájárulhat a cég-szintű nyereségességhez.

Messze még a kánaán

A tavalyi negyedik negyedév ugyan nyereséges volt, azonban a szezonális hatások miatt a következő negyedévekben még várhatóan veszteséges lesz a működés. Emiatt a következő év még várhatóan összességében veszteséges lesz, azonban a veszteség mértéke az előző évek negyedéveihez képest várhatóan folyamatosan csökkenni fog, mivel a portfólió folyamatosan növekszik, így annak költségviselő képessége javul.

Talán 2014-ben tényleg elérheti az első nyereséges évét a CIG Pannónia, ahogy azt a menedzsment is jósulja, és akkor beigazolódhat a biztosítási szakmában hangoztatott tézis, mely szerint a biztosítók általában 7 évnyi működés után válhatnak nyereségessé.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]